5. ISTRSKI MARATON

Ta konec tedna bodo Istro preplavili tekači

Izola, 5. april 2018
Včeraj je na Občini Izola potekala novinarska konferenca v luči prihajajočega 5. Luka Koper Istrskega maratona. Istrska tekaška prireditev, ki združuje štiri občine – Ankaran, Koper, Piran in Izolo, slednja jo letos tudi gosti, bo potekala to soboto in nedeljo, 7. in 8. aprila. Prijavljeni tekači se bodo pomerili v treh tekaških preizkušnjah: Luka Koper maraton v dolžini 42 kilometrov, OMV polmaraton v dolžini 21 kilometrov in rekreativni tek, dolg 8,5 kilometra.

Foto: Jadran Rusjan

Kot so sporočili z izolske občine, se je na maraton prijavilo okrog 5.000 tekačev; 2.300 se jih bo pomerilo na rekreativnem teku, 2.300 na polmaratonu in 400 na kraljevi, maratonski preizkušnji. Tudi letos je največ tekačev domačih, največja tekaška prireditev v Istri pa je pritegnila tudi okrog 480 tujih ljubiteljev tega športa. Ti bodo lahko ob teku dodobra spoznali celotno območje slovenske Istre, saj jo trase (z izjemo rekreativnega teka) prav lepo objamejo. Najstarejši tekaški navdušenec je letos prav domačin, Izolan, ki se je rodil leta 1933.

»Tako velika prireditev je velik organizacijski zalogaj, ne le za same organizatorje, pač pa za celotno destinacijo,« je na novinarski konferenci poudarila Marijana Sikošek, predsednica društva Istrski maraton in se zahvalila vsem prostovoljcem in domačinom, ki so na različne načine vpeti v sam dogodek. Prav tako je pohvalila sodelovanje z lokalno skupnostjo, občinami in komunalnimi podjetji, ki aktivno sodelujejo pri vsakoletni izvedbi prireditve.

Organizatorji pozivajo tekače, naj že pred samim dogodkom, če je le mogoče, prevzamejo štartne številke, sicer pa bo za Kapkov otroški tek mogoče prevzeti štartne številke v soboto, 7. aprila, od 9. ure naprej na Srednji šoli Izola, v nedeljo, 8. aprila bodo tekači lahko na isti lokaciji štartne številke prevzeli že od 6.30 dalje. Na izolski srednji šoli bodo na voljo tudi prostori za garderobo. Organizatorji prav tako opozarjajo, da parkiranje za tekače ni posebej zagotovljeno. Tekačem in drugim udeležencem prireditve svetujejo, da parkirajo na javnih in drugih parkiriščih v Izoli in okolici. To svetujejo tudi maratoncem, ki štartajo iz Ankarana, saj bo do štartnega mesta organiziran brezplačni avtobusni prevoz.

V času maratona bodo tudi zapore prometa, zato se organizatorji zahvaljujejo vsem za strpnost ob izvedbi dogodka. Več o zaporah ceste si lahko preberete na straneh Istrskega maratona.

Sobotni Kapkovi otroški teki in Dan za spremembe

V soboto, 7. aprila, se bo glasbeno-zabavni program pričel na Lonki z DJ Lovrom in Tomažem Klepačem, sledila bo GET WET animacija: obmetavanje z baloni na vodo. Sočasno bo potekal istrski sejem športa, PAŠTA FEŠTA in druga gastronomska ponudba, ki jo pripravlja Slorest. Prireditev se bo povezala tudi z Dnevom za spremembe – vseslovensko prostovoljsko akcijo, ki se je v Izoli udeležujejo že nekaj let zapored. Kapkovi otroški teki se bodo pričeli ob 14. uri. Na ta dan bodo potekale tudi kreativne delavnice za otroke in delavnica Colorado counrty line dance. Sledili bodo plesni nastop društva AKS dance studio, nastop plesnega kluba Swank in pevski nastop otroške rock skupine 8 energy.

Nedeljsko tekaško dogajanje in pester spremljevalni program

V nedeljo se bo dogajanje na Lonki pričelo ob 8. uri z Istrskim sejmom športa in gastronomsko ponudbo, ki jo pripravlja Slorest. Uradno otvoritev bo povezoval Iztok Gutinčič, sledilo ji bo ogrevanje tekačev rekreativnega teka in OMV polmaratona v štartno-ciljnem prostoru. Štart rekreativnega teka bo ob 10.15, sledilo bo postavljanje pol-maratoncev v štartne cone. Ti bodo štartali ob 10.30. Maratonci bodo letos štartali v Ankaranu, kjer bo za glasbeno-zabavni program poskrbel DJ Merenge, skupaj s povezovalcem Radom Trifkovičem. Ob 9.35 bo sledilo ogrevanje za tekače Luka Koper maratona, ki mu bo sledila uradna otvoritev in seveda štart ob 10. uri.

Športno dogajanje bodo popestrile tudi otroške delavnice, GET WET animacija in glasbeno-zabavni program z DJ Lovrom, ki ga bo prav tako povezoval Iztok Gustinčič. Ob 12.15 bo sledila podelitev medalj za rekreativni tek, sledil bo koncert finalistke Eme, Izolanke Marine Martensson. Ob 13.20 bodo podeljene medalje zmagovalcem OMV polmaratona, ko bo obiskovalcem zapel tudi Rudi Bučar, avtor himne Istrskega maratona. Po koncertu bo sledila še podelitev medalj Luka Koper maratona, ki ji bo sledil zbor prostovoljcev ekipe Istrskega maratona in že tradicionalni razrez torte.

Za najmlajše obiskovalce bo oba dneva organizirana otroška dnevna animacija. Igrali bodo otroške tekaške igre in tekmovali na športnih poligonih, ustvarjali v mirnem kotičku ter se zabavali ob raznih družabnih igrah. V soboto, 7. 4., bo otroško dogajanje potekalo od 13. do 17. ure, v nedeljo, 8. 4., pa od 10. do 17. ure, so se sporočili z izolskega turističnega centra.

Povezane vsebine:

Dorina Beržan: Od sreče sem začela pisati pesmi v dialektu