KULTURNA DEDIŠČINA

Svetovno znani goslar Bruce Carlson postal tutor Tartinijeve violine

Piran, 19. julij 2017
Bruce Carlson, svetovno znani goslar iz Cremone, tutor Paganinijeve violine v Genovi, je ponovno obiskal Piran in restavriral Tartinijevo violino.

Bruce Carlson se je s Tartinijevo violino prvič seznanil pred petimi leti, ko ga je v Piran pripeljal violinist in dolgoletni prijatelj Črtomir Šiškovič. Ob prvem obisku si je violino le ogledal, predlagal način hranjenja in obljubil pripravo ekspertize.

Na izjemni zapuščini piranskega skladatelja so restravratorske posege v preteklosti že opravili prof. Maksimilijan Skalar, prof. Vilim Demšar in László Lakatos.

Ker se je prof. Vilim Demšar letos februarja žal poslovil, se je Pomorski muzej Piran za pomoč obrnil na gospoda Carlsona, saj je violina potebovala strokovni pregled in nekatere redne vzdrževalne posege.

Bruce Carlson je prispel v Piran 13.julija, natančno pregledal dragocen instrument in opravil vse nujne vzdrževalne posege, s katerimi je violino povrnil v odlično stanje.
Uspešnost posegov je potrdil tudi Črtomir Šiškovič, saj je med poskusnim igranjem ugotovil, da violina še nikoli ni tako dobro zvenela.

Carlson, ki bo odslej tudi tutor Tartinijeve violine, bo v prihodnje poskrbel za vsakoletni redni pregled instrumenta, opravljal pa bo tudi morebitne posege, s katerimi bo violina ohranjala svojo vrhunsko formo.

Tartinijeva violina, delo goslarja Nicolòja Amatija iz Bologne, datirana med leti 1715 in 1725, je odličen historičen instrument, s katerim so igrali že številni vrhunski violinisti. Certifikat, ki ga je violina leta 1937 pridobila v Cremoni, potrjuje Tartinijevo last.

NF


Bruce Carlson s Tartinijevo violino Foto: Pomorski muzej