VODENJE BODO PREVZELI OTROCI

Svetovni dan otroka: Otroci si želimo aktivno sodelovati pri oblikovanju sveta

Koper, 20. november
Letošnji svetovni dan otroka poteka pod geslom Vodenje bodo prevzeli otroci.Tudi Slovenija se je pridružila globalni pobudi UNICEF-a, zato so otroci za en dan prevzeli vodilna mesta v politiki, gospodarstvu, medijih, šolstvu, športu in kulturi.

Foto: FB Borut Pahor

Iz vrst najmlajših smo v Sloveniji dobili predsednika Republike Slovenije, tudi ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na družbenih omrežjih ministrico za izobraževanje, znanost in šport. Svojega namestnika je dobil tudi priljubljeni košarkar Boštjan Boki Nachbar ter stand up komik in pisec Boštjan Gorenc Pižama. Pobudi so se pridružile tudi številne šole po Sloveniji, ki so danes dobile »nove« ravnatelje in učitelje. V okviru praznovanja dneva otroka so najmlajši na pobudo UNICEF-a razkrili tudi svojo vizijo, želje in izzive za prihodnost, ki si jo želijo sooblikovati z odraslimi.

Vlogo predsednice Republike Slovenije je prevzela Arja Eva Hvala, Junior UNICEF ambasadorka, ki je predsedniku Pahorju predstavila ključna sporočila raziskave o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji.

“Radi bi sooblikovali svet, v katerem bi vsi, tako otroci kot odrasli, imeli dostop do zdravja, izobrazbe in enakih možnosti za razvoj svojih potencialov ter bi bili hkrati varni in zaščiteni pred nasiljem in zlorabami,” je dejala v predsedniški palači.

Premier Miro Cerar je svojo funkcijo predal otroški predsednici vlade Dori Pestotnik Stres, ki je na svojem začasnem FB profilu zapisala:

“Živijooo, Dora tukaj! Ob svetovnem dnevu otrok sem prevzela funkcijo predsednice Vlada Republike Slovenije, pa tudi ta Facebook profil! Spremljajte me!
Danes je tudi rojstni dan naaaaajpomembnejšega dokumenta za otroke – Konvencije o otrokovih pravicah, ki je bila sprejeta pred 28 leti! Otroci si želimo aktivno sodelovati pri oblikovanju sveta, v katerem bomo imeli VSI otroci dostop do zdravja, izobrazbe, enake možnosti za razvoj in bomo hkrati zaščiteni pred nasiljem in zlorabam.”

Dodala je, da sta se z gospodom Cerarjem dogovorila, da bosta še naprej delala v korist otrok.

“Sprejel je zavezo, da bo tudi v prihodnje deloval kot zagovornik otrok in med političnimi odločevalci pomagal krepiti zavedanje o pomembnosti sprejemanja odločitev, ki krepijo kakovost življenja otrok. Podpiral bo udejanjanje ukrepov Agende 2030, s katero se je Slovenija zavezala, da bo do leta 2030 za polovico zmanjšala število otrok, ki živijo pod pragom revščine,” je zapisala mlada predsednica vlade.

V pisarno predsednika Državnega zbora, Milana Brgleza, se je danes preselila Izabela Škornik, ki je na svojem današnjem Facebook profilu poudarila:

“Otroci imamo veliko dobrih idej, kako izboljšati življenja otrok in odraslih. Odrasli, prisluhnite nam večkrat – naj bo vsak dan dan otrok!”

Predsednik Brglez je bil zadovoljen s svojo namestnico, s katero bi z veseljem sodeloval tudi v prihodnje.

“Izabela, hvala! Pridi še kdaj, potrebujemo mladih moči,” je zapisal.

Foto: FB Milan Brglez

Ključe mesta bodo letos otrokom predali v dvanajstih občinah pri nas. V Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Piranu, Domžalah, Postojni in v Zagorju so otroci župani že lansko leto spoznavali delo glavnega v svojem mestu. V uradih so sprejemali tudi svoje vrstnike – otroke in mlade, ki so jim predali svoje predloge za mesto po meri otrok.

Danes praznuje svoj rojstni dan tudi Tom telefon® – telefon za otroke in mladostnike, čigar statistika kaže, da je še vedno približno 10 % svetovalnih klicev vsako leto povezanih z eno od oblik nasilja.

V Zvezi prijateljev mladine so poudarili, da že več kot desetletje zagovarjajo ničelno toleranco do fizičnega nasilja nad otroki, kar je bilo v lanskem letu s sprejemom Novele Zakona o preprečevanju nasilja v družini končno tudi uzakonjeno.

V letošnjem letu so v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pričeli s kampanjo o pozitivnem starševstvu, ki so jo poimenovali »Zavestno starševstvo«.

UNICEF bo s prevzemi najpomembnejših vlog s strani otrok po celem svetu letošnji svetovni dan otroka obeležil tudi 28 let od sprejema najpomembnejšega dokumenta za otroke – Konvencije o otrokovih pravicah.

NF

Povezane vsebine:

Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite

Samo odrasli lahko prekinemo tragedije otrok, ki trpijo zaradi spolnih napadov

Svet Evrope objavil nasvete za zaščito otrok pred zlorabami na spletu