EVROPSKI DAN ZA ZAŠČITO OTROK PRED SPOLNIM IZKORIŠČANJEM IN SPOLNO ZLORABO

Svet Evrope objavil nasvete za zaščito otrok pred zlorabami na spletu

Piran, 18. november
Tema letošnjega Evropskega dneva za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo so zlorabe otrok na spletu. Svet Evrope je na svojih spletnih straneh objavil nasvete za zaščito otrok.

Foto: Svet Evrope

Svet Evrope je na svojih spletnih straneh, kjer objavljajo vrsto opozoril, objavil tudi serijo video navodil, kako zaščititi otroke pred tveganjem spolnega izkoriščanja in spolne zlorabe na spletu in kako jim pomagati biti varni v digitalnem okolju. Kot so navedli v sporočilu za javnost, se je izsiljevanje preko spleta v zadnjih letih precej povečalo, a mlade žrtve o njem še vedno pogosto ne poročajo.

“Vsi – starši, učitelji, skupnost, vlade, moramo poskrbeti, da bodo tehnologija in novi mediji otroku v pomoč pri raziskovanju, učenju in razvoju, ne da bi postali žrtev spolnega nadlegovanja in zlorab,” je dejal generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjørn Jagland.

Dodal je, da si ne smemo zapirati oči pred spolnim nadlegovanjem otrok na internetu, temveč o tem govoriti in iskati rešitve za zaščito otrok.

Foto: Svet Evrope

Ob današnjem dnevu so objavili:

šest videoprispevkov

in

brošuro

s praktičnimi nasveti staršem, kako otroka pospremiti v digitalni svet, za različna starostna obdobja – za otroke, mlajše od 8 let, tiste, med 9. in 12. letom, ter med 13. in 17. letom starosti. Videoprispevki prikazujejo tudi tipične spletne pasti, in predstavljajo načine, kako ravnati, če se njihov otrok vanje ujame.

Da je treba na zlorabe otrok, ki se vse pogosteje zgodijo tudi prek interneta, glasno opozoriti, so pred evropskim dnevom sporočili tudi iz urada vlade za komuniciranje. “Odrasli smo odgovorni za to, da z dobro obveščenostjo, poučenostjo o varni rabi interneta otroke ozavestimo in zaščitimo,” so zapisali.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Sociodrama – igra vlog za družbene spremembe

Samo odrasli lahko prekinemo tragedije otrok, ki trpijo zaradi spolnih napadov

Mladi nam sporočajo, da nimajo za kaj živeti