AZIJSKO-EVROPSKA KONFERENCA

Študentka Turistice bo govornica na konferenci zunanjih ministrov dveh celin

Portorož, 7. november
Megan Božič, študentka Fakultete za turistične študije Portorož, bo zastopala Slovenijo na letošnjem 13. srečanju zunanjih ministrov držav članic Azijsko-evropske fundacije (ASEF), ki bo potekala med 15. in 20. novembrom v Mjanmaru. Megan je bila za govornico izbrana med več tisoč prijavljenimi kandidati, njen prispevek pa bo na temo Turizem in terorizem.

Foto: osebni arhiv

Azijsko-evropsko fundacijo so februarja 1997 v Singapurju ustanovile države članice ASEM. Njen namen je z intelektualnimi, kulturnimi in medčloveškimi izmenjavami prispevati k boljšemu razumevanju med civilnimi družbami Azije in Evropi. Slovenija je postala članice ASEF-a ob vstopu v Evropsko unijo leta 2004, odtlej pa vsako leto aktivno sodeluje na srečanjih, s katerimi fundacija prispeva k političnim razpravam in odpiranjem perečih tem, ki povezujejo Evropo in Azijo, so zapisali v sporočilu za javnost na Turistici.

Del rednega srečanja ministrov je tudi politična simulacija Model ASEM, ki bo letos potekala že osmič. Na njej se študentje začasno prelevijo v zunanje ministre in spregovorijo o perečih političnih vprašanjih, s katerimi se soočata oba kontinenta. Slogan letošnje konference je »Krepitev partnerstva za mir in trajnostni razvoj«, še dodajajo na Turistici.

»Cilj študentske politične simulacije je, da mladi prek igre vlog, raziskav, študij primerov in reševanja praktičnih primerov okrepijo svoje diplomatske in pogajalske sposobnosti ter spretnosti javnega nastopanja in oblikovanja družbenega konsenza,« so zapisali v sporočilu.

Megan Božič, študentka 3. letnika programa management turističnih podjetij, bo na konferenci nastopila v sklopu tematske skupine »Skupni boj proti terorizmu«. Spregovorila bo o zelo aktualni temi Turizem in terorizem.

Foto: ASEF

Na razpis za sodelovanje se je prijavila z željo, da bi jo nova mednarodna izkušnja obogatila tako na osebnem kot na profesionalnem področju.

»Ko sem izvedela, da sem sprejeta in da bom prav jaz zastopala Slovenijo na mednarodni konferenci v Aziji, sem ostala brez besed. Na razpis se je namreč prijavilo 4.200 kandidatov iz 51 partnerskih držav. Med vsemi prijavami so izbrali 150 kandidatov in med njimi sem tudi jaz. V ponos mi je, da bom zastopala svojo državo na tem velikem mednarodnem dogodku,« je povedala.

Nadebudna mladenka je dodala, da ji je naloga v izjemno čast, seveda pa pričakuje, da se bo naučila veliko novega, spoznala novo državo ter imela priložnost spoznati mlade diplomate mnogih tujih držav.

»Lahko bom preizkusila svoje sposobnosti javnega nastopanja in predvsem doživela nepozabno izkušnjo, ki mi bo v prihodnosti zagotovo olajšala razumevanje odnosov med državami,« je z navdušenostjo dejala Megan.
Megan seveda želimo srečno pot, uspešen nastop in nepozabna doživetja.

NF

Povezane vsebine:

Igor Novel: “Rast destinacije bomo dosegli le z boljšo uporabo obstoječih zmogljivosti.”

»Tu se zbiramo tisti, ki smo odprti do novih znanj in spoznanj«

Tomi Brezovec: »Čez dvajset let turizem zagotovo ne bo tak, kot ga poznamo danes«