USPEŠNO GOSTOVANJE

Stoječe ovacije splitskega občinstva ob predstavi Alan Ford

Koper, 12. februar 2018
S sinočnjo uprizoritvijo satirično-glasbene komedije Alan Ford / Vrnitev odpisanih pred razprodano dvorano Hrvaškega narodnega gledališča Split sta se Gledališče Koper in Kamerni teatar 55 iz Sarajeva poklonila spominu na nedavno preminulega Predraga Lucića, ki bi prav danes praznoval svoj 54. rojstni dan.

Foto: Jaka Varmuž

Uprizoritev v slovensko-bosanski koprodukciji in v režiji priznanega režiserja srednje generacije Kokana Mladenovića je nastala po motivih stripa Alan Ford, ki je sredi sedemdesetih let prejšnjega stoletja postal priljubljeno čtivo tudi v nekdanji Jugoslaviji. Lucić, ki je besedilo napisal posebej za koprsko uprizoritev, je ohranil znane stripovske junake – skupino razpuščenih tajnih agentov skupine TNT iz ameriške metropole torej, ki rešujejo svet pred vsakršnimi kriminalci – in z njimi spregovoril o aktualnem trenutku; o svetu in o Evropski uniji, v katero je Slovenija že vstopila in v katero tako goreče želijo vstopiti države iz nekdaj skupnega političnega prostora; o Evropi, ki naj bi bila ogrožena in zato z žico zapira meje, kajti če ni zunanjega sovražnika, ni svobode in varnosti; o tem, kdo nas lahko reši pred Arabci in kdo pred zbirokratiziranim bruseljskim aparatom in ne nazadnje tudi o strahu in nelagodju pred vsem nepoznanim, so vsebino koprodukcijske predstave predstavili v koprskem gledališču.

Foto: Jaka Varmuž

Dodali so, da so z uprizoritvijo, ki je nastala v koprodukciji z gledališčem Kamerni teatar 55 iz Sarajeva (praizvedba je bila 10. junija 2016 v Kopru) sinoči nastopili pred razprodano dvorano splitskega HNK in se s tem poklonili spominu na nedavno preminulega hrvaškega novinarja, pesnika, dramatika, režiserja in enega od ustanoviteljev znanega splitskega tednika Feral Tribune.

“Predstava, v kateri nastopa devet igralcev, je 770 gledalcev, toliko jih namreč sprejme splitsko gledališče, odlično sprejelo, igralce z aplavzom večkrat nagradilo že na odprti sceni in jih ob koncu – ko so organizatorji na platno projicirali še Lucićev portret – nagradilo s 15-minutnim skandiranjem. O odmevnosti gostovanja pričajo tudi številni mediji ter najuglednejši novinarji in uredniki, ki so pospremili gostovanje ali so si ogledali predstavo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Gledališče Koper je s predstavo Alan Ford že gostovalo v Sarajevu, Istrskem narodnem gledališču v Pulju, novosadskem gledališču in beograjskem Bitef teatru. Sedaj se je z njim znova vrnilo na splitski gledališki oder, kjer je pred leti že gostovalo z De Fiippovo Filumeno Marturano.

Povezane vsebine:

Boris Cavazza: Če ni norosti, ni umetnosti

Predstava Zadnje lune ponuja razmislek o staranju in smrti

Katja Pegan: Ohraniti moramo tistega radovednega in radostnega otroka v sebi