STAVKA

Stavkovni odbor meni, da pogajanja potekajo prepočasi

Koper, 12. september 2017
Stavka voznikov avtobusov v skupini Arriva Slovenija se nadaljuje. Obe strani se strinjata, da je včerajšnji sestanek sicer potekal v konstruktivnem duhu, a rešitve spora ni prinesel.

Foto: KS90

Na petkovo vabilo Arrive o sestanku med vodstvom, stavkovnim odborom in predstavniki reprezentativnih sindikatov, podpisnikov podjetniške kolektivne pogodbe s pogojem zamrznitve stavke, so se v stavkovnem odboru odzvali z odločitvijo, da se sestanka udeležijo, reprezentativnih sindikatov pa na pogajanjih ne želijo. Hkrati so vodstvu sporočili, da do nedelje zvečer pričakujejo prvi približevalni predlog, sicer zaostrijo stavko. Tega so sicer dobili, a je po njihovem mnenju sramoten.

»Vodstvo je že pred današnjim sestankom stavkovnemu odboru podalo predlog po zvišanju osnovne urne postavke za vse zaposlene v podjetju Arriva Štajerska s 1. 9. 2017 glede na to, da v tem podjetju ni več veljavne PKP in je možno brez sodelovanja ostalih sindikatov to tudi implementirati. S tem bi zaposleni v družbi Arriva Štajerska prišli na enak nivo osnovne urne postavke kot zaposleni v družbi Arriva Dolenjska in Primorska. To ni nova ponudba – ta ponudba je na mizi že eno leto, vendar pa do danes ni bila sprejeta s strani sindikata Arriva Štajerska,« so včeraj zapisali v Arrivi.

Po besedah generalnega sekretarja Obalne sindikalne organizacije KS 90 Damjana Volfa so od vodstva pričakovali prvi resni približevalni predlog, saj stavka voznikov traja že osmi dan.

»Predlagan približevalni predlog je po našem mnenju nespodobna in ponižujoča poteza delodajalca, ki je povzročila še večjo razočaranje med vozniki avtobusov v skupini ARRIVA v Sloveniji in jim še jasneje pokazala in dokazala, koliko jih v resnici ceni njihov delodajalec,« je o Arrivini ponudbi po zvišanju osnovne urne postavke zapisal stavkovni odbor v sporočilu za javnost.

Po njihovih besedah v stavkovnem odboru že vse od 22. avgusta, ko so delodajalcu poslali sklep o stavki, ne želijo ustvarjati incidentov in poskušajo delovati konstruktivno ter odgovorno, zato so delodajalca na sestanku večkrat pozvali, da jim poda prvi resni in spoštljiv približevalni predlog, a ga kljub trem predlogom s strani stavkovnega odbora, od uprave niso dočakali.

V Arrrivi tudi po sestanku vztrajajo, da ne želijo doseči dogovora samo s stavkovnim odborom, ki že izvaja stavko in ne zastopa vseh zaposlenih, temveč z vsemi predstavniki zaposlenih.

»Vodstvo bo nadaljevalo pogovore z vsemi deležniki socialnega dialoga, tako s stavkovnim odborom, kot tudi z ostalimi reprezentativnimi sindikati. Vodstvo pričakuje, da se bodo pogovori nadaljevali brez pritiska stavke, so zapisali v sporočilu za javnost.

Zaradi enotnega mnenja odbora o prepočasnem poteku pogajanj, so upravo pozvali, da še isti dan storijo vse, da pride do korektnih in resnih približevalnih predlogov z njihove strani, sicer bodo prisiljeni zaostriti stavko.

“Malce čez 18. uro smo s strani vodje pogajalcev delodajalske strani, Aljaža Vuka, prejeli elektronsko pošto z vabilom na sestanek v torek, 12. 9. 2017, in po intenzivni razpravi se je stavkovni odbor odločil, da zavoljo nadaljevanja naše konstruktivnosti počakamo z zaostritvijo stavke in bomo o njej odločali po zaključku jutrišnjega sestanka,” so zaključili včerajšnje sporočilo za javnost.

Nova pogajanja bodo torej potekala danes ob 10.30, na Središki 4 v Ljubljani. Obe strani sta se sicer dogovorili, da zaradi poteka intenzivne faze pogajanj o številkah ne bodo obveščali javnosti, dokler zadeva ne bo zaključena.

Poročali smo že:

Stavka voznikov Arrive Slovenija: avtobusi bodo vozili le v času prometnih konic

Vodstvo skupine Arriva Slovenija za iskanje soglasja z mediacijo

Kako je mogoče, da vozniki stavkajo, avtobusni promet pa poteka skoraj nemoteno?

V nedeljo pade odločitev o morebitni zaostritvi stavke

Odločitev o zaostritvi stavke voznikov Arrive preloženo

NF