SKOZI ČAS

Stara Trattoria Bressan je krasila številne razglednice Izole

V Izoli je bila gostinska dejavnost razširjena že v 19. stoletju. Gostinske storitve so nudili v kavarnah, restavracijah, prodajalnah žganih pijač, vinarnah, krčmah, osmicah in tudi v hotelih.

Število lokalov se je še povečalo po prvi svetovni vojni, tako da je Izola štela povprečno en lokal na 240 prebivalcev. Leta 1923 je mesto imelo 7.300 prebivalcev in kar 34 gostinskih lokalov.

Na železniški postaji je stala znamenita kavarna Caffe alla stazione, kjer so edini imeli napravo za kuhanje kave.

Na fotografiji je Trattoria Bressan, ki se je nahajala v stavbi na Velikem trgu ob cerkvi Marije Alietske. Danes se na tem mestu nahaja gostilna Ribič.

Po številnih neuspešnih poskusih Občine Izola, da bi razpadajočo zgradbo na naslovu Veliki trg 3 obnovili, je gradbeni inšpektorat leta 2015 izdal zahtevo za delno rušenje stavbe zaradi varnosti. Porušili so celotno strešno konstrukcijo na številki 3 kot tudi prvo nadstropje stavbe na številki 2, ki je gledala na gostilno Ribič.

Z rušenjem je Izola izgubila pomemben del zgodovinskega središča, ki je desetletja krasil turistične razglednice mesta.

OPRAVIČILO

Spoštovani bralci.
V prejšnji številki Primorskih odmevov se je v članku “Fabrica dei bagni ali Fabrica dei Francesi” znašlo nekaj neljubih napak, zaradi katerih je ta nekoliko izgubil na zgodovinski verodostojnosti. Zanje se vam iskreno opravičujemo. Veseli nas, da imamo tako pozorne bralce, ki nas vestno in hitro opomnite na napake, saj nam s tem ponudite tudi možnost, da jih popravimo.
Popravljen članek je na voljo v elektronski različici tiskane izdaje na naslovu www.primorski-odmevi.si.
Hvala za razumevanje!
Uredništvo

Vir: TOME Marinac, B. (1993). Občina Izola, V Ljubljani: Znanstveni inštitut Filozofske fakultete, Il Mandracchio

Povezane vsebine:

Fabrica dei bagni ali Fabrica dei Francesi