PRAVNI NASVETI

Srečno 2018!

Tokratna rubrika bo kljub dejstvu, da smo že pošteno zakorakali v 2018, še nekoliko »novoletno« obarvana. K temu me je med drugim spodbudilo pisanje bralke, ki se je osebno prizadeto zgražala nad tradicionalnim pokanjem takšnih in drugačnih pirotehničnih sredstev na silvestrovo.

Bralka navaja, da je lastnica hišnega ljubljenčka – psička, ki je teroriziran zaradi pokanja ob koncu leta. Pravi, da je pri tem še posebej aktiven njen – sicer že odrasel – sosed, ki vsako leto z veliko vnemo poka razne petarde in rakete pred svojo hišo, kljub temu da ga je bralka večkrat prosila, naj s tem početjem preneha ali pa ga vsaj omeji.

Ker sosed kljub bralkinim prošnjam očitno s tem ne namerava prenehati, me sprašuje, kaj sploh lahko stori. Najprej naj pojasnim, da je po veljavni zakonodaji (Zakon o eksplozivih in pirotehničnih sredstvih) uporaba ognjemetnih izdelkov zelo omejena. Dovoljeni so zgolj tisti ognjemetni izdelki, ki predstavljajo zelo majhno nevarnost, povzročajo zanemarljivo raven hrupa  (to so pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice) in so namenjeni uporabi v strnjenih naseljih, vključno z ognjemetnimi izdelki, ki so namenjeni uporabi v stanovanjskih zgradbah in drugih zaprtih prostorih. Uporaba teh ognjemetnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, pa je izjemoma dovoljena zgolj v obdobju od 26. decembra do vključno 1. januarja. Ne glede na to, pa je uporaba ognjemetnih izdelkov te kategorije prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

Drugače povedano: sosed lahko zakonito uporablja ognjemetne izdelke, katerih glavni učinek je pok, a so nenevarni, zgolj v omenjenem časovnem intervalu ter zunaj strnjenih stanovanjskih naselij. Pristojna organa, ki skrbita za sankcioniranje kršitev teh določb, sta policija ter Inšpektorat RS za notranje zadeve. Zakonsko predvidena globa za kršitelja znaša od 400 do 1.200 EUR.

Na splošno bi se odgovor naši bralki glasil, če sosed te ognjemetne izdelke uporablja na svojem vrtu (torej zunaj strnjenega naselja), v obdobju med 26. decembrom in 1. januarjem, pri tem pa ne uporablja kakšnih drugih, nevarnejših pirotehničnih izdelkov (na primer petard), potem zoper takšno ravnanje nima pravnega sredstva, pa naj to še tako močno vznemirja njo ali njenega hišnega ljubljenčka.

Vendar. Sprašujem se, ali je takšna zakonska ureditev sploh še primerna za današnji čas in stopnjo razvoja naše družbe. Ali lahko kot ozaveščeni državljani mirno sprejemamo dejstvo, da se zaradi uporabe raznih pirotehničnih sredstev letno poškoduje med 20 in 30 oseb, od katerih bosta dve tretjini trajno čutili posledice, pri čemer gre v veliki večini za mladostnike? Ali lahko brez pomislekov soglašamo s svetlobnim, zvočnim, kemičnim … onesnaževanjem okolja, ki ga ta sredstva povzročajo? Ali je še sprejemljivo takšno vznemirjanje živali? Zakaj sploh še dovoljevati takšno ravnanje, ki je samo sebi namen in podpira izkoriščanje otrok, ki takšna sredstva proizvajajo v nečloveških razmerah?

Foto: Robert Smrekar

Izkušnje tudi kažejo, da je učinkovit nadzor nad pravilno uporabo ognjemetnih sredstev konec leta praktično nemogoč, zakonsko določilo, ki ni učinkovito, pa pravzaprav izgubi atribut prava, zato lahko trdim, da na tem področju vlada precejšnja anarhija. In ne nazadnje: gre za nasilje uporabnikov pirotehničnih sredstev nad tistimi, ki bi si želeli novo leto dočakati z radostjo v srcu, v mirnem in sproščenem vzdušju.

Gre za nepotrebno, nekoristno in nevarno početje. Dozorele so razmere, da se temu enkrat za vselej naredi konec.

Robert Smrekar, mag. prava. Svoja vprašanja pošljite na: info@pravna-pisarna.si ali na uredništvo na naslov:
info@primorski-odmevi.si.

Povezane vsebine:

Osebni stečaj?

Dolgovi (nekdanjih) zakoncev

Skupno premoženje (nekdanjih) zakoncev