SLADKA ISTRA

Sprehod po Kopru med stojnicami s sladkimi dobrotami

Koper, 27. september 2018
Koper bo ta konec tedna kar tri dni v znamenju mednarodnega festivala sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra, ki bo na enem mestu združil vse, kar je povezano s svetom sladkega, so sporočili iz koprske turistične organizacije.

Foto: TIC Koper

Jubilejna 10. Sladka Istra bo trajala kar tri dni, začela se bo jutri, v petek, 28. 9., in bo trajala do nedelje, 30. septembra, od 9. do 19. ure. Na poglavitnih mestnih trgih in drugih prizoriščih (Titov trg, Prešernov trg, Carpacciev trg, Staničev trg, Gortanov trg, Taverna …) po Kopru bo obiskovalce pričakalo več kot 140 stojnic, na katerih boste lahko v zameno za degustacijske kupone, ki se bodo na več infotočkah po mestu prodajali v paketu po 5 kuponov za ceno 3 evrov, okušali istrske sladice, tradicionalne slovenske in tuje sladice, čokoladne izdelke, sladke izdelke s slovenskih kmetij pa tudi vina in druge sladke pijače.

Po besedah organizatorjev se bo sočasno na več lokacijah po mestu odvijal tudi bogat spremljevalni program z vinskimi degustacijami, degustacijami oljčnega olja v sladicah in gina, coctail šovi in kuharskimi šovi.

V soboto ob 14. uri bodo na Titovem trgu v počastitev desete obletnice prireditve razrezali kar deset tort, ki jih bodo pripravili v Kavarni Triglav. Izkupiček od prodanih tortic bo šel v dobrodelne namene, prav tako bodo v dobrodelne namene, Društvu gluhih in naglušnih Južne Primorske, namenili izkupiček od prodanih sladic na stojnici zaposlenih na Mestni občini Koper.

Prireditev bodo tudi letos popestrila znana imena iz kuharskega sveta, kot so aktualni zmagovalec oddaje MasterChef Slovenija Jaka Mankoč in nekdanja zmagovalca Sara Rutar in Darko Klemen, slaščičarska mojstra Gorazd Potočnik in Naser Gashi, priznan kuhar Tomaž Bevčič iz portoroške restavracije Rizibizi, David Bais (Pomp Catering), Domačija Butul in številni drugi. Prav tako boste lahko spoznavali istrske sladice, ki jih bodo pripravljali v Turistično-športnem društvu sv. Miklavž Gračišče in kulturnem društvu Golidarce. Naučili vas bodo, kako se pripravijo denimo zavajon, supe, fritule in druge istrske sladice.

Foto: TIC Koper

Pod prireditvenim šotorom pri Upravi za pomorstvo se bodo obiskovalci lahko, v zameno za 2 degustacijska kupona, udeležili vodenih degustacij vina, cocktailov, gina in drugih posebnosti, kot so sladice v kombinaciji z oljčnim oljem Morgan, sicer nosilcem naslova Županovo oljčno olje 2018.

Sladka Istra je tudi pravi raj za najmlajše. Delavnice za otroke bodo na Titovem trgu v izvajali Center dnevnih aktivnosti in Bioexo, na Prešernovem trgu Društvo prijateljev mladine Koper, na Gortanovem trgu pa bodo otroci lahko ustvarjali z Morje Happy Kids. V soboto in nedeljo bo na Titovem trgu (Mala Loža) organiziran tudi vrtec za otroke od 5. do 10. leta starosti v organizaciji jezikovne šole Helen Doron English. Na sporedu pa bodo tudi otroške predstave, in sicer v petek ob 16. uri na Ukmarjevem trgu in v soboto ob 11. ter 15. uri na Gortanovem trgu.

Prav tako bo poskrbljeno za glasbeni program. V sodelovanju z Radiem Koper- Capodistria bodo v soboto na Titovem trgu nastopili klapa Semikanta`, Moya in Jan Baray, za odlično vzdušje na prireditvi pa bodo poskrbeli tudi plesalci Soy Cubano ter Šavrinke in Šavrini. Posebno doživetje nas v nedeljo čaka tudi na Kidričevi ulici, kjer bo Soundresearch – izražanje skozi zvok z Gabrom Radojevičem.

Sladka Istra bo zadostila tudi potrebam po posebnih sladicah, tako veganskih kot brezglutenskih, prav tako bodo v ponudbi tudi priboljški za male štirinožne prijatelje.

Foto: TIC Koper

Sladka Istra pa naj svoj način odraža tudi umetnost slaščičarstva, v soboto bo tako na Pristaniški ulici 10. Ex-tempore Sladka Istra, ki ga pripravljajo v Javnem skladu RS za kulturo iz območne izpostave Koper. Zvečer ob 18.30 pa bo na Prešernovem trgu podelitev nagrad najbolje ocenjenim slikam. Zmagovalne slike bodo tako nagrada zmagovalcem strokovnih natečajev Sladke Istre 2019.

Vstop na prireditev je prost, prav tako je brezplačna udeležba na kuharskih šovih, predstavah za otroke in otroških delavnicah.

Zaradi Sladke Istre bo v mestu veljal posebni prometni režim. V primeru povečanega števila obiskovalcev bo za promet popolnoma zaprta Pristaniška ulica, od krožišča s Piransko cesto do Ukmarjevega trga, v soboto in nedeljo, med 9. in 19. uro. Za stanovalce z dovolilnicami bo vožnja po Pristaniški ulici sicer dovoljena, kljub temu pa prebivalce naprošajo, da zaradi varnosti udeležencev prireditve to možnost izkoristijo le, če je res nujno.

Na Kidričevi ulici bo vse tri dni (od 28. do 30. septembra), med 7. in 19. uro, delna zapora prometa na delu, ki vodi od Muzejskega trga na Garibaldijevo ulico, in popolna zapora na delu, ki vodi od Taverne do Muzejskega trga. Stanovalce z veljavnimi dovolilnicami, ki parkirajo na Garibaldijevi, Župančičevi, Kettejevi, Santorijevi, Kolaričevi in drugih povezanih ulicah, vljudno prosijo, da svoje avtomobile ne glede na vsebino dovolilnice parkirajo na t.i. modrih conah oz. drugih razpoložljivih parkiriščih. Dostop za stanovalce z veljavnimi dovolilnicami za navedeno območje bo možen tudi na delu Kidričeve ulice, ki vodi z Muzejskega trga na Garibaldijevo ulico, vendar prebivalce prosijo, da ga uporabijo le v nujnih primerih, saj se na tem delu predvideva veliko število obiskovalcev. Prav tako svetujejo parkiranje avtomobilov na drugih razpoložljivih mestih.

Prav tako od četrtka, 27. septembra, od 19. ure, do nedelje, 30. septembra, do 20. ure, ne bo možno parkiranje na Ukmarjevem trgu, zaprto bo tudi parkirišče za banko Intesa Sanpaolo, in sicer od četrtka, 27. 9., od 19. ure, do nedelje, 30. 9., do 20. ure.

Za dostope v mestno jedro bosta odprti Petronijeva in Dellavalijeva ulica, medtem ko bodo za promet in dostavo zaprti tudi vsi trgi(Prešernov, Staničev, Gortanov, Titov in Carpacciev trg in del Kidričeve ulice), na katerih bo prizorišče prireditve.

Prav tako ne bo možen dostop z avtomobili do Prešernovega trga in stranskih ulic ter Staničevega in Gortanovega trga ter stranskih ulic, in sicer v času trajanja prireditve (petek, sobota in nedelja, 28.–30. 9. 2018, od 6. do 21. ure).

Organizatorji obiskovalce iz Kopra vabijo, da se na prireditev odpravijo peš, s kolesom ali javnim prevozom. Tisti, ki bodo v Koper prišli z avtomobilom, pa lahko brezplačno parkirajo tudi na parkirišču Planeta Koper (vse tri dni med 9. in 24. uro), Park centra Koper (vse tri dni) in trgovine Harvey Norman (samo v nedeljo).

Uredništvo

Povezane vsebine:

Ob jubilejni Sladki Istri pripravili pobarvanko z recepti

Deveta Sladka Istra povsem zadovoljila sladkosnedce