38. FESTIVAL MMS

Spoznali smo prvih pet izbrancev letošnjega MMS

Portorož, 10. julij 2018
Včeraj se je v portoroškem baru Kapelca začel tris predstavitvenih večerov izbranih izvajalcev, ki bodo nastopili na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca. Predstavitveni večeri že tradicionalno poskrbijo za uverturo pred glavnim vrhuncem festivala, ko se na velikem odru portoroškega amfiteatra zvrsti štirinajst novih skladb, med katerimi obiskovalci Avditorija, radijski poslušalci in televizijski gledalci izberejo tisto, ki jim je osvojila srce.

Foto: Laurylin in Jan Bogatič, avtor: Janez Kočar

Na sinočnjem predfestivalskem odru so se obiskovalcem najprej predstavili Laurylin & Jan Bogatič.

Laurylin je zasedba štirih, rocku zapisanih mladenk, ki poleg avtorskih skladb izvajajo tudi rock uspešnice.
V skupini so Amanda in Linda Vidic na violini ter Apolonia Vidic na violončelu in Lana Mršnik na bobnih, redno pa sodelujejo s pevcem Janom Bogatičem, s katerim so izdali singel in videospot za pesem Drop of Deliverance. Rdeča nit njihovega glasbenega ustvarjanja je neprestano eksperimentiranje v iskanju zvoka, ki bi povezal klasiko in rock.

Tokrat so se rockerice odločile, da glasbi dodajo še druge instrumente ter k sodelovanju povabile kitarista Sama Turka, klaviaturista Andreja Marinčiča in bobnarja Miho Friedricha. V soboto se bodo na odru Melodij morja in sonca predstavili s skladbo Sanjal bom.

Foto: Kalamari, avtor: Janez Kočar

Za simpatičnimi gospodičnami so na oder stopili Kalamari, ki so na svoji dolgi glasbeni poti izdali osem avtorskih albumov. Sodelovali so na številnih festivalih, na katerih so prejeli številne nagrade, zmaga na Emi 2010 pa jih je popeljala tudi na oder Evrovizije, kjer so nastopili s skladbo Narodnozabavni rock. Zadnjih nekaj let se zasedba predstavlja z novim pevcem Darjanom Gržino, ki se je skupini pridružil leta 2015 in s seboj prinesel novo, svežo energijo.

Občinstvu Melodij morja in sonca bodo v poslušanje ponudili skladbo Z mano se ne da.

Predfestivalski večer so nadaljevali Prifrarski muzikanti, ki so se na portoroškem odru preizkusili že lani in se s skladbo Tako kot je, je prav uvrstili na tretje mesto. Skupina se je v slovenskem prostoru uveljavila predvsem na področju etno glasbe. Pohvalijo se lahko s štirimi zmagami na Festivalu narečnih popevk v Mariboru in eno zmago na Slovenski popevki leta 2009. Na svoji dosedanji glasbeni poti so izdali 23 zgoščenk.

Na glavnem festivalskem večeru bodo tokrat skušali prepričati občinstvo s skladbo Vrni se, srce.

Za dvema moškima skupinama so oder znova prevzele ženske, najprej izjemno simpatični dekleti iz sosednje Italije, ki sta si nadeli ime Swing Deal.

Giovanna Rados in Lucy Passante Spaccapietra sta v Trstu priznani violinistki, izvajata pa pop-folk pesmi z močnim in odločnim karakterjem. Letošnje Melodije morja in sonca bosta začinili z italijanskim jezikom v pesmi Passi nel blu.

Foto: Prifarski muzikanti, avtor: Janez Kočar

Za zaključek včerajšnjega predstavitvenega večera je poskrbela dobra znanka portoroškega odra Steffy.

Glasbena pot Štefice Stipančević – Steffy se je začela v Kopru, kjer se je glasbeno izobraževala kot pianistka in učenka solopetja. Študij petja je nadaljevala na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je z odliko diplomirala in magistrirala. Od leta 2012 deluje kot pevska pedagoginja, članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča in redna gostujoča solistka v SNG Opera in balet Ljubljana.

V soboto bo kot prva nastopajoča odprla 38. festival Melodije morja in sonca s pesmijo Pa sem šla.

Foto: Swing Deal, avtor: Janez Kočar

Foto: Steffy, avtor: Janez Kočar

Danes se bodo v baru Kapelca predstavili Ana Štokelj, Irena Vrčkovnik in MJAV, Klapa Semikantá, Manca Špik in The Plut Family, večer pa bo tako kot včeraj vodila Lara Pirc. Začetek ob 21. uri.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Predstavitev novosti letošnjega MMS in vrstnega reda nastopajočih

Izbrane skladbe za letošnji festival MMS