AKTUALNO

Spominsko obeležje Parenzane

Pot zdravja in prijateljstva PARENZANA se vije po trasi stare ozkotirne železniške proge, ki je od leta 1902 do 1935 povezovala Trst s Porečem. Današnja proga, ki poteka skoraj po tedanji, se vije mimo starih naselij, zdaj v neposredni bližini morja, zdaj med vinogradi in oljčni nasadi. Vstopa v kratke in urejene predore, s kamnitimi mogočnimi viadukti prečka doline in se vzpenja po istrskih gričih. Pot je razgibana in je primerna za vse izletnike, tekače, športnike in še posebej za kolesarje, ki jo prevozijo v velikem številu.

Torej je kolo je tisto prevozno sredstvo, ki je po mnogih letih nadomestilo sopihajoče lokomotive, ki so vlekle kompozicije, katere so sestavljali tako tovorni kakor potniški vagoni. Od tod mi se porodila zamisel, da bi združil kolo z vlakom. Zasnoval sem vlakec z lokomotivo in dvema vagonoma, ki ga sestavljajo deli starih koles. Te sem električno zvaril ob dodatni uporabi železnih palic, ki se uporabljajo v gradbeništvu. Največja maketa lokomotive tip U-37 v merilu 1:4 je kot obeležje postavljena na zelenici pred stanovanjskim stolpičem Obala 125 v Luciji, na mestu, kjer je nekoč stala železniška postaja. Porušili so jo 1995. leta.

Za izdelavo lokomotive sem potreboval tri mesece. Odvržena kolesa in njihove dele sem zbiral po odpadih, pa tudi prijatelji so mi jih nosili … Pomembno obeležje smo postavili prostovoljno in brezplačno. Ob njem je tudi tabla z informacijami o postaji, ki je bila zgrajena leta 1902.

Giulio Ruzzier

Spominsko obeležje si je ogledalo že skoraj tisoč ljudi

Stanovalci stolpiča Obala 125 v Luciji so na svojem ponovljenem zboru 10. junija 2016 sprejeli sklep o postavitvi zgodovinskega obeležja Parenzane – železniške postaje, ki so jo tam postavili v času Avstro-Ogrske leta 1904, porušili pa leta 1995.Vlak od Trsta do Poreča je tam mimo vozil že od leta 1902.

Avtor mini lokomotive je Giulio Ruzzier iz Parecaga, za postavitev mini lokomotive pa je poskrbelo podjetje Farva d.o.o. Obeležje – mini lokomotivo – so ob prisotnosti 120 krajanov svečano odkrili ob piranskem občinskem prazniku 15. oktobra 2016.

Avtor mini lokomotive Giulio Ruzzier je na odprtju vztrajnemu pobudniku Francu Krajncu v znak zahvale podaril sliko nekdanje železniške postaje.

Tekst in foto: Slovenski Utrip