ZBIRKA TELEFONOV

Spomin na telekomunikacijskega velikana Iskra

Koper, 11. maj 2018
Kot so sporočili iz Pokrajinskega muzeja Koper, je v Muzejski galeriji na Kidričevi 23a v Kopru na ogled osebna zbirka nekdanjega »Iskraša« Zvoneta Preseka. Zbirka telefonov Iskra je na ogled do 28. maja.

Foto: Zbirka telefonov Iskra, vir: Pokrajinski muzej

Marsikdo ne ve, da smo tudi v Sloveniji imeli elektronskega giganta – tovarno Iskra. Vodilno slovensko podjetje na področju telekomunikacij, elektronike in avtomatizacije je v osemdesetih zaposlovalo kar 35.000 ljudi, so izpostavili v Pokrajinskem muzeju. Izdelovali so vse, od televizorjev in računalnikov do gospodinjskih naprav in telefonov. Slednji so v drugi polovici 20. stoletja dosegli vrhunec svojega razvoja, tako po zanesljivosti kot po oblikovanju.

Tako so za telefon ETA 80, ki si je s svojo podobo prislužil ljudski vzdevek fitipaldi oz. palačinka, prejeli vse najuglednejše domače in mednarodne oblikovalske nagrade, imenovan pa je bil tudi za uradni telefon olimpijskih iger v Moskvi leta 1980. Model so v Iskri zaščitili le za evropske države, kar so s pridom izkoristili v ZDA in Aziji. Ocenjujejo namreč, da je bilo vseh prodanih kopij med 200 in 300 milijoni, medtem ko je Iskra izdelala »le« 5 milijonov kosov. Še več, cena za (ponarejen) telefon na ameriškem trgu – v newyorški veletrgovini Macy’s – je bila okrog 70 dolarjev, Iskrina cena pa le dobrih deset. A kljub vsem ponaredkom (ali morda prav zaradi njih) je bil decembra 2010 telefon ETA 80 uvrščen v oblikovalsko zbirko Muzeja moderne umetnosti MoMA v New Yorku, telefon pa je tudi del zbirke Muzeja moderne umetnosti v Münchnu.

Foto: Iskrin telefon ATA 11, vir: arhiv Gorenjskega muzeja

Foto: Iskrin telefon ETA 80, vir: arhiv Gorenjskega muzeja

Žal se je z ukinitvijo oblikovalskega oddelka in napovedjo dobe mobilnih telefonov začel Iskrin zaton, ki se je leta 2000 končal s stečajem. Če bi se obrnilo drugače, bi morda namesto s samsungi in huaweii danes hodili naokrog z »iskro« v žepu, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Povezane vsebine:

Bitlesi v Piranu

V turističnih mestih naj se nočni mir začne ob polnoči