DAN FAS

Spodbujajmo in podprimo nosečnost brez alkohola

Ljubljana, 9. september 2018
Na današnji 9. september v Sloveniji že peto leto zapored obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o posledicah izpostavljenosti otroka alkoholu pred rojstvom, so sporočili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Dan fetalnega alkoholnega sindroma (FAS) se obeležuje 9. 9. ob 9:09. Štiri devetice (9 minut čez 9. uro, 9. dne v 9. mesecu leta) simbolizirajo 9 mesecev nosečnosti, saj ves čas nosečnosti obstaja tveganje za doživljenjske posledice zaradi izpostavljenosti alkoholu še nerojenega otroka.

Foto: NIJZ

V nosečnosti ni varne alkoholne pijače, ni varne količine alkohola in ni varnega obdobja nosečnosti za pitje alkohola, so pojasnili na NIJZ. Vsaka alkoholna pijača, v vsaki količini in v vsakem obdobju nosečnosti predstavlja zdravstveno tveganje tako za zarodek kot še nerojenega otroka.

Alkohol je teratogen, kar pomeni, da povzroča nepravilen razvoj organov ali delov organa pri zarodku, ki je zaradi materinega pitja alkohola v nosečnosti izpostavljen alkoholu. Slednji se v človeškem telesu presnavlja v acetaldehid, ki je toksičen in škodljiv za vse organe ter sisteme v telesu, pri zarodku in otroku pa so ti še na začetku razvoja.

Posledice uživanja alkohola so med drugim lahko tudi rakotvorne in psihoaktivne, saj ta deluje na osrednji živčni sistem in ob dolgotrajni izpostavljenosti vodi v sindrom odvisnosti od alkohola. Otroci, ki se rodijo nosečnici s sindromom odvisnosti od alkohola, razvijejo odtegnitveni sindrom ali neonatalni abstinenčni sindrom, ki se kaže kot v razdražljivosti, nespečnosti, krčih in tresenju.

»Otroci, ki so bili pred rojstvom izpostavljeni alkoholu, so izpostavljeni tveganju za težave zaradi alkohola že ob rojstvu ali kasneje v življenju,« je povedala prim. as. dr. Barbara Lovrečič, dr. med., specialistka javnega zdravja in specialistka socialne medicine z NIJZ.

Foto: NIJZ

Foto: NIJZ

»Ob navedenem je potrebno upoštevati, da alkohol prehaja v otroka skozi posteljico v nosečnosti in skozi materino mleko med dojenjem. Zarodek in še nerojen otrok ne moreta razgraditi alkohola kot odrasla oseba, zato se koncentracija alkohola v njegovi krvi veča in je lahko višja od koncentracije alkohola v krvi matere in taka ostane tudi dlje časa. To otežuje tudi dotok hranljivih snovi in kisika, ki ga zarodek in otrok nujno potrebujeta za zdrav razvoj,« je še dodala Lovrečičeva.

Posledice pri otroku lahko zanesljivo preprečimo, če v času celotne nosečnosti ne pijemo alkohola.

“Ne uživajte alkohola če ste noseči, če menite, da bi lahko bili noseči, ali če želite zanositi,” svetujejo na NIJZ.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Osveščanje javnosti o prepovedi kajenja v vozilih