IRONMAN 70.3

Slovenska Istra pripravljena na triatlonsko tekmo Ironman

Koper, 4. september 2018
Prireditelji in udeleženci prvega polovičnega Ironmana v Sloveniji, I Feel Slovenia Ironman 70.3 za rekreativce, z nestrpnostjo odštevajo dneve do starta, ki bo 23. septembra ob 8. uri v Kopru. Priprave so potekale po načrtih, startni seznam so že zapolnili mesec pred tekmovanjem. Medalje na cilju bo podeljevala nekdanja alpska smučarka Tina Maze.

Foto: Ironman

S prireditvijo prvega Ironman 70.3 triatlona, ki jo po vsem svetu organizira korporacija World Triathlon Corporation, se je Slovenija zapisala v svetovno elito organizatorjev. Prireditelji so sredi avgusta sporočili, da so dogodek že razprodali. Na startni listi bo 1400 tekmovalcev iz 48 držav. Največ triatloncev prihaja iz Italije, sledijo Slovenija, Avstrija, Nemčija, Velika Britanija.

“Če bi letos imeli na voljo 1800 mest, bi jih razprodali. Začeli smo že z rezervacijami za naslednje leto, ” je na novinarski konferenci v Kopru pojasnil direktor tekmovanja Milan Eržen. Kolesarski guru iz Novega mesta je najbolj zaslužen za to, da je Slovenija pridobila triletno licenco za gostovanje svetovno priznane serije tekmovanj.
Polovični ironman je sicer tekma, v kateri morajo tekmovalci brez prekinitev preplavati 1,9 km, takoj zatem prekolesariti 90 km in nazadnje preteči še 21,1 km. 8 ur in 30 minut je najdaljši dovoljeni čas za atleta, da tekmovanje dokonča v uradnem delu. Z izzivom se bodo spopadli rekreativni triatlonci, ki bodo tekmovali po starostnih skupinah.

Foto: Ironman

Foto: Ironman

“Vse poteka po ustaljenih tirih. Imamo vsa dovoljenja, vse je dogovorjeno. Imeli bomo lep dogodek, z ogromno tekmovalcev in gledalcev v Kopru in na slovenski obali, ” je dodal Eržen in razkril majico “finisherjev”, ki med ironmani velja za zelo dragocen spominek.

Prireditelji so potrdili, da bo triatloncem na cilju medalje podeljevala nekdanja slovenska šampionka v alpskem smučanju Tina Maze.

“Dogodek predstavlja priložnost za predstavitev Slovenije kot zelene, aktivne destinacije in organizatorke odličnih dogodkov. Pripravljamo študijsko potovanje po Sloveniji za predstavnike zalivskih držav. V soboto bodo spoznavali Slovenijo, v nedeljo pa si bodo ogledali tekmovanje,” je o aktivnostih Slovenske turistične organizacije dejala direktorica Maja Pak.

Povsem jasne so že posamezne trase. Do sprememb v zadnjih tednih ni prišlo, prireditelji pa opozarjajo, da se zaporam zaradi dogodka ne bo mogoče izogniti. Prosijo, da upoštevajo navodila spremljevalcev na trasi in si vzamejo čas za spremljanje dogodka ter navijanje. Start plavalnega dela bo ob 8. uri, ob 17. uri pa bodo tiste, ki še ne bodo prišli do cilja, umaknili s trase, kot je v skladu s pravili ironmana.

Start in cilj največjega triatlonskega dogodka v zgodovini Slovenije bosta v Kopru. Plavalni del bo potekal v Kopru, kolesarski del bo šel čez Luko Koper, Ankaran, v Italijo in nazaj v Slovenijo čez Osp, Sveti Anton, v Koper, Šmarje, Izolo in Koper. Tek bo potekal po Kopru, ob obalni cesti do Izole, po starem delu mesta in nazaj v Koper do cilja.

Še največ težav bi lahko bilo v primeru slabega vremena na plavalnem delu, tudi za to pa imajo že pripravljeno rešitev. “Pripravljeni smo na slabe vremenske razmere. Burja načeloma ne bi smela motiti. V primeru slabih razmer bo razdalja krajša,” je pojasnil direktor plavalnega dela Vedran Žagar.

Že v soboto bodo dogodek odprli otroci. V Izoli zanje pripravljajo njim namenjeno preizkušnjo Ironkids. Prijave so še vedno odprte.

Potrjen pa je tudi datum tekmovanja za naslednje leto. Ta bo potekal 22. septembra 2019. Prijave bodo začeli zbirani 10. okobra, so še sporočili prireditelji.

Uredništvo