NOVA VLADA

Slovenija je dobila trinajsto vlado

Ljubljana, 13. september 2018
Potem ko je parlament s 45 glasovi za in 34 proti potrdil 16-člansko ministrsko ekipo, je Slovenija uradno dobila 13. vlado. Vodi jo prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je od svojega predhodnika Mira Cerarja že prevzel posle, nova vlada pa se je že sešla na prvi seji.

Foto: vladna ekipa, vir: Vlada RS

Šarčevo vladno ekipo sestavlja 16 ministrov. Po štirje prihajajo iz kvote koalicijskih strank LMŠ in SMC, po trije so bili izvoljeni na predlog SD in SAB, dva pa so predlagali v DeSUS.

Ministrski položaj bodo v novem mandatu ohranili štirje od članov prejšnje vlade, med katerimi bo resor obdržal le gospodarski minister Zdravko Počivalšek, trije pa bodo zamenjali stolčke. Nekateri dosedanji ministri odhajajo v pokoj, drugi pa se vračajo v akademske vode ali na prejšnja delovna mesta.

Prvi mož SMC Miro Cerar se je z mesta predsednika vlade preselil na mesto vodje diplomacije. V predstavitvi je napovedal, da si bo prizadeval za odprto, uravnoteženo in enotnejšo zunanjo politiko.

Ministrstvo za notranje zadeve prevzema magister javne uprave z dolgoletno vojaško kariero Boštjan Poklukar, ki je aktivno sodeloval pri soočanju z begunsko krizo leta 2015, obvladovanje migracij pa postavlja tudi v ospredje svojega delovanja na novem delovnem mestu.

Karl Erjavec se po treh mandatih na položaju šefa diplomacije vrača v svoj prvi ministrski resor, ki ga je vodil v prvi vladi Janeza Janše. Napoveduje, da se bo zavzel za izboljšanje položaja vojakov, tudi z zvišanjem plač in dodatkom za prepoved stavke.

Vodenje finančnega ministra je prevzel Andrej Bertoncelj, doktor ekonomskih znanosti s področja financ in profesor. Kot je dejal, se najprej namerava lotiti priprave sprememb državnega proračuna za prihodnje leto.

Novi minister za zdravje Samo Fakin je na tem področju že dolgo, saj je po izobrazbi zdravnik in že slabih 25 let zaseda vodilne funkcije v zdravstvu. Javnost ga najbolj pozna kot dolgoletnega šefa javne zdravstvene blagajne, ki jo je zapustil leta 2016 prav zaradi nesoglasij s stranko SMC.

Ksenija Klampfer, ki je na čelu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, nasledila Anjo Kopač Mrak, je bila doslej načelnica mariborske upravne enote. V ospredje želi postaviti ukrepe na področjih trga dela, družinske in socialne politike ter pokojnin.

Na ministrstvo za javno upravo prihaja dolgoletni novinar in urednik z izkušnjami v občinski upravi ter dosedanji poslanec LMŠ Rudi Medved. Takoj ga čaka trdo delo, saj mora razrešiti konflikt s sindikati javnega sektorja. Napovedal je tudi boj proti birokratizaciji.

Jernej Pikalo, 43-letni doktor političnih ved, je na mesto ministra za izobraževanje, znanost in šport imenovan že drugič. Prvič je ministrstvo vodil pod vlado Alenke Bratušek. Med drugim napoveduje zvišanje sredstev za vzgojo in izobraževanje z zdajšnjih 4,8 na šest odstotkov BDP ter prizadevanje za sprejetje novega zakona o visokem šolstvu.

Foto: LMŠ

Zdravko Počivalšek, ki je v politiko konec leta 2014 prišel iz gospodarstva, ostaja gospodarski minister tudi v vladi Marjana Šarca. V drugem mandatu ga čaka pomirjanje gospodarstva zaradi omembe davčnih ukrepov v koalicijski pogodbi.

Na ministrstvo za okolje in prostor se vrača Jure Leben. Tam je manj kot mesec dni že preživel kot državni sekretar, tokrat pa prihaja na najvišji položaj.Čaka ga precej odprtih vprašanj, prioritetno pa se namerava lotiti problema odpadne embalaže in sanacije degradiranih okolij.

Nekdanja premierka Alenka Bratušek prevzema krmilo infrastrukturnega ministrstva. Med prioritetnimi nalogami njenega mandata bodo obnove in gradnje cest ter železnic, ključni projekti pa ostajajo tretja razvojna os, predor Karavanke in drugi tir Divača-Koper.

Na čelo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prihaja Aleksandra Pivec, doslej državna sekretarka v uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Po njenih besedah bo prednost v mandatu med drugim namenila zagotavljanju varne hrane, odzivu na podnebne spremembe in pripravi na prihodnjo finančno perspektivo.

Vodenje ministrstva za kulturo prvič prevzema glasbenik. Dejana Prešička je vlado premiera Marjana Šarca predlagala stranka SD, ki ji je pripadel ta resor. Kot je izpostavil na zaslišanju, si bo prizadeval kulturo znova postaviti v središče javnega interesa.

Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bo v novi vladi vodil Marko Bandelli. Med svojimi prednostnimi nalogami izpostavlja maksimalno črpanje evropskih sredstev.

Peter Jožef Česnik, ki je bil na listi Stranke Alenke Bratušek s 73 leti izvoljen v DZ kot najstarejši poslanec, bo prevzel vodenje urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Česnik, ki je večji del življenja preživel v Avstraliji, ima številna osebna poznanstva s Slovenci po svetu in tematiko, s katero se bo ukvarjal, pozna iz prve roke.

Uredništvo