FOTOGRAFSKA RAZSTAVA

Skrivnostni svet v vodnih kapljicah

Piran, 6. maj 2018
Od petka, 4. maja, je v Mestni knjižnici Piran na ogled razstava Andreje P. Jezernik Svetovi v kapljicah. Vse do konca meseca se bodo koraki mimoidočih na Župančičevi ulici najbrž upočasnili, če ne že ustavili, ko bodo njihov pogled pritegnile skrivnostne kroglice vode, ki jih je Andreja ujela s svojim fotoaparatom.

Foto: Nataša Fajon

Pisateljica, pesnica, lektorica in urednica, doktorica literarnih znanosti Andreja P. Jezernik iz Celja je v piranski knjižnici že gostovala, ko je leta 2012 predstavila svoj prvi roman, Pojasni mi ljubezen, ki govori o ljubezenskem trikotniku. S Piranom jo povezujejo sorodstvene vezi, saj tu že dolgo živi in ustvarja njen oče, slikar, zborovski pevec in vsestranski kulturni delavec Marko Jezernik.

Foto: Nataša Fajon

Lektorsko in uredniško delo jo je zapeljalo tudi v bolj ročne umetnostne zvrsti, saj si je po neskončnih urah pred računalnikom zaželela spremembe in začela ustvarjati z glino. Tako izpod njenih rok že nekaj časa nastajajo sofisticirani izdelki in nakit pod blagovno znamko Sofikleja.

Foto: Nataša Fajon

Za glino je prišla na vrsto še fotografija. Čisto slučajno. Morda pa tudi ne. Po njenih besedah je serija fotografij Svetovi v kapljicah nastajala v jutrih, ko je bila trava polna rose, pa tudi v tistih po dežju, ko kapljic prav tako ni manjkalo. Drobne kroglice vode so jo prevzele s svojimi skrivnostmi.

“Moja strast do fotografije je dolgo spala – potem pa me je makrofotografija poiskala kar sama, ko sem začela fotografirati nakit in ostale okrasne izdelke, ki jih izdelujem, kadar ne lektoriram ali urejam knjig. Všeč mi je bilo, da so se na fotografiji videle tudi tekstura in podrobnosti, ki jih zlahka spregledaš, če neki predmet opazuješ od daleč. Nato je bilo treba samo še zamenjati predmet opazovanja in od takrat me na jutranjih sprehodih vedno spremlja tudi aparat, s katerim lahko zabeležim majhne lepote, ki jih v obilju skriva okolica, kjer živim.”

Foto: Nataša Fajon

Tudi na otvoritvi razstave ga je imela pri sebi. Ko ga je potegnila iz žepa, so bili prisotni začudeni, saj si niso predstavljali, da so čudovite fotografije nastale s kompaktnim fotoaparatom. Kako že pravijo? Najprej ideja, šele potem tehnika.

Andreja je prisotnim priznala, da je imela kar nekaj težav z nemirno roko, a je hitro ugotovila, da najboljše fotografije nastanejo takrat, ko ima na povodcu vsaj dva psa, pa še kakšno vrečko zraven. Vsak umetnik ima pač svoje skrivnosti.

Nataša Fajon