ARRIVA ALPETOUR

Sindikalist Sindikata voznikov avtobusov postopku zaradi nesprejemljivega ravnanja

Koper, 27. avgust 2018
Potem ko je lani v času stavke voznikov avtobusov v skupini Arriva, ki sta jo izvedla Sindikat voznikov avtobusov Slovenije (SVAS) in Sindikat družbe Alpetour KNSS Neodvisnost, prejel odpoved predsednik SVAS-a Endre Mesaroš, so zdaj v družbi Alpetour obdolžitev in vabilo na zagovor poslali sindikalnemu zaupniku SVAS-a Nenadu Dakiću. V sindikatu so prepričani, da želi Arriva Alpetour tako utišati predstavnika sindikata.

Foto: SVAS

V Arrivi Alpetour sindikalistu Dakiču očitajo grobo kršitev delovnih obveznostih in družbeno nesprejemljivo ravnanje zaposlenega, ko je grozil drugemu zaposlenemu.

“V skupini Arriva je tako ravnanje nesprejemljivo, kot so nesprejemljive grožnje s fizičnim napadom tudi sicer,” so dejali v Alpetourju.

Po njihovih besedah so Dakiča povabili na zagovor pred odpovedjo in izrekli sklep o prepovedi opravljanja dela, ki velja do zaključka postopka in razjasnitve okoliščin v zvezi z očitki.

“Zaposleni se zagovora ni udeležil, temveč je izjavo podal preko svojih odvetnikov. Podan zagovor/izjavo in njegova navodila bomo upoštevali pri presoji vseh okoliščin,” so še dodali in pri tem še enkrat poudarili, da primer ni povezan s sindikalnim delom zaposlenega.

V Sindikatu voznikov avtobusov Slovenije ocenjujejo, da je začetek postopka redne odpovedi iz krivdnega razloga le še eden izmed poskusov utišanja konstruktivnih kritik in ignoriranja glasov zaposlenih. Po njihovih besedah se delodajalci namreč zelo dobro zavedajo, da je njihovo najmočnejše orožje strah.

“Zato jim odločno na tem mestu sporočamo, da nas ne bodo uspeli prestrašiti niti ustaviti in da je konflikt delodajalca z delavci že vnaprej obsojen na neuspeh ter, da bomo zahtevali od odgovornih, da prevzamejo polno odgovornost za dejanja, ki so jih in jih bodo delali zavestno proti delavcem. Prav tako vam ne bo uspelo, da bi s kvantiteto delovnih sporov onemogočiti naš proaktivni sindikalni boj za osnovne delavske pravice in odvrniti pozornost od kršitev delovnopravne zakonodaje, ki se dogajajo v podjetju, saj je Nenad DAKIĆ nosilni steber sindikalnega boja v podjetju,” so zapisali v sindikatu.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Delovno sodišče: Stavka voznikov avtobusov ni bila nezakonita