ZDRAVJE

Si to, kar razmišljaš!

Imate kdaj občutek, da vas »zasledujejo« vedno isti ljudje? Ljudje, ki vas ne razumejo, ki slabo komunicirajo, se grdo obnašajo in podobno. Naj vam prikažem na primeru vožnje avtomobila. Vedno se pred nami pojavi natanko tisti voznik, ki ne obvlada vožnje skozi krožišča, zavira na ravni cesti in počne druge podobne neumnosti. Ste to kdaj opazili?

Danes sem v knjižnici vračal knjigo. Pred menoj je bila gospa, ki je bila zadirčna, odrezava, agresivna, groba in na robu kričanja. Knjižničarka se je trudila z njo, bila spoštljiva, umirjena in prijazna. Priznam, ob opazovanju dogajanja je nervoza v meni naraščala. Tudi drugi ljudje okrog mene so se nervozno prestopali. Bila je zares mučna situacija za vse, ki smo bili prisotni. Ko je gospa odšla, smo si vsi oddahnili ter se pričeli sproščeno pogovarjati.

Najverjetneje vas zanima, o čem je tekla beseda? Gospa je podaljšala rok za izposojo knjige in brez ugovora poravnala zamudnino. V bistvu čisto običajen dogodek, ki se v knjižnicah dogaja večkrat na dan.

Bilo bi zanimivo gospo ustaviti na poti iz knjižnice in jo povprašati, kakšno mnenje ima o obnašanju knjižničarke. Lahko le ugibam, a najverjetneje ima gospa veliko konfliktov v vsakdanjem življenju, ker se večina ljudi ne odziva, kot se je odzvala prijazna knjižničarka.

Star afriški pregovor pravi: »Če nimaš sovražnika v sebi, ti noben zunanji sovražnik ne more nič!«

Naše življenje lahko spremenimo le toliko, kolikor lahko spremenimo sebe! Če se vrnem na začetek, ne moremo spremeniti voznika, ki vozi pred nami. Lahko pa spremenimo sebe. Kaj moramo narediti?

Nadaljujmo s primerom vožnje avtomobila. Ozavestiti moramo naš nemir in jezo, ki naj bi ju povzročil voznik pred nami. Ko se zavemo, da smo se razjezili, da uporabljamo neprimerne besede in krilimo z rokami, moramo to stanje presekati. Najlažje to naredimo tako, da preusmerimo pozornost svojih misli. Lahko si začnemo prepevati svojo najljubšo pesem, lahko komentiramo naravo, ki beži mimo našega avta, ali pa začnemo ponavljati poštevanko. 11 krat 11, 12 krat 12, 13 krat 13 in tako dalje, dokler ne pozabimo na dogodek. Že v šoli so nas učili, da moramo prešteti do deset, preden izrečemo kakšno »neumnost«.

A poštevanka je le prvi korak! Ko enkrat ozavestimo, da nas v avtu zanese in se divje obnašamo, moramo to predvideti. Potruditi se moramo, da preusmerimo pozornost, še preden pričnemo z ritualom kriljenja z rokami. Ko prihajamo v tisto krožišče, kjer vedno srečamo prav tistega nespametnega voznika, si lahko zavrtimo svojo najljubšo pesem, se začnemo smejati ali se spomnemo na vic o blondinkah, ki ne znajo voziti avtomobila. Ni pomembno, kaj naredimo, pomembno je, da voznik pred nami ne vpliva na naše razpoloženje.

Tretji korak osvojimo, ko smo že tako spretni, da se zavemo dejstva, da ni problem v drugih voznikih, ampak v nas samih. Takrat se lahko na dogajanje v prihodnosti pripravimo, še preden sedemo v avtomobil. Verjemite, s to preprosto tehniko boste ohranili zdrave živce, pa tudi vaš želodec vam bo hvaležen. To metodo lahko uporabite v vsakodnevni komunikaciji. Ko začutite, da vas nekdo »meče s tira«, preprosto začnite ponavljati poštevanko in počasi zaključite pogovor.

Zapomnite si, vaše zdravje je veliko pomembnejše od zmage v besednem dvoboju, ki je najverjetneje nepomemben tako za vas kot človeštvo nasploh. Zagotovo ste že opazili, da v takih besednih dvobojih ni zmagovalca. Sta le dva nervozna človeka, ki počasi preideta na osebne žalitve, na koncu pogovora pa sta oba jezna in nesrečna.

Naj ponovim. Veliko pomembnejša sta vaše dobro počutje in zdravje kot pa zmaga v besednem dvoboju z nepomembno temo. Zato presekajte neprijetno stanje, v katerem ste se znašli, preusmerite pozornost svojih misli ter spremenite svoj način komuniciranja.

Res je, vse to ni preprosto! Sicer pa, katera stvar sploh je preprosta? Je pa izjemno sladka zmaga, ko nam prvič uspe!

Mojmir Kovač