PROMET

Sestanek vodstva skupine Arriva in stavkovnega odbora neuspešen, stavka se nadaljuje

Primorska, 5. september 2017
Po včerajšnjem začetku stavke voznikov avtobusov sta se danes, sestala vodstvo skupine Arriva in stavkovni odbor. Pogovori žal niso bili uspešni, zato se stavka nadaljuje.

Foto: Arriva

Zaradi neuspešnih pogajanj stavkovni odbor od vodstva skupine Arriva zahteva sestanek z večinskim lastnikom Arrive Slovenija. Generalni sekretar obalne sindikalne organizacije KS90 Damjan Volf je v izjavi dejal, da želijo svoje stavkovne zahteve čim prej predstaviti družbi Deutsche Bahn, saj se vodstvo Arrive o njih ni želelo pogovarjati.
“Izključno ga je zanimalo, kako izničiti osnovni pomen stavke z zelo razširjenim zakonskim minimumom,” je dejal Volf.

Po njihovih besedah naj bi vodilni izkoriščali zakonski minimum za prikaz, da stavka manj voznikov kot v resnici. Medtem ko v Arrivi trdijo, da včeraj, na prvi dan stavke, kar 86 odstotkov voznikov ni stavkalo in so skoraj vse linije obratovale nemoteno, v sindikatu pravijo, da stavka več kot tretjina zaposlenih, drugi pa naj bi bili prestrašeni zaradi groženj s strani vodilnih.

Predsednik uprave skupine Arriva Bo Karlsson je na današnji tiskovni konferenci pojasnil, da so stavkovnemu odboru predstavili dva predloga za mirno rešitev spora in ustavitev stavke, a je tako predlog o mediaciji kot vključitev v pogovore in socialni dialog, ki že poteka z ostalimi sindikati posameznih družb skupine, odbor zavrnil.

Poudaril je tudi, da so zahteve stavkovnega odbora nerazumne in nerealne, saj naj bi njihova uveljavitev pomenila več kot 65-odstotno povečanje stroškov dela, posledično pa nekonkurenčnost skupine Arriva na trgu.
»Dejstvo je, da so plače voznikov v skupini Arriva Slovenija primerljive s plačami v ostalih avtobusnih podjetjih v Sloveniji. Vodstvo skupine Arriva Slovenija ni nikoli oporekalo želji oz. predlogom zaposlenih tudi po zvišanju plač. Vendar smo mnenja da je to vprašanje potrebno reševati na nacionalnem nivoju, da bo sprememba vključevala vse voznike v Sloveniji,« je dodal Karlsson.

Predsednik uprave se je tudi zahvalil tistim voznikom, ki se za stavko niso odločili, stavkajočim pa je namenil apel, naj se vrnejo na delovna mesta.

»Moj apel tistim, ki danes stavkajo, razumevajoč njihovo pravico do tega ravnanja, najsi bo razlog zanjo tak ali drugačen, je, da se vrnejo na delovna mesta in pomagajo, da s skupnimi močmi pogovore nadaljujemo in končamo kot uspešna organizacija, ki bo imela prihodnost tudi v bodoče,« je zaključil Karlsson.

 

NF, SZJ Arriva Slovenija, STA