ČISTILNA AKCIJA

Še zadnjič Očistimo Slovenijo

Ljubljana, 5. september 2018
Društvo Ekologi brez meja, organizatorji nacionalne prostovoljne čistilne akcije, nameravajo tretjič in – tokrat zares – še zadnjič 15. septembra očistiti Slovenijo. V dosedanjih dveh akcijah Očistimo Slovenijo, ki sta potekali v letih 2010 in 2012, je sodelovalo 13 oz. 14 odstotkov vseh prebivalcev, skupno več kot pol milijona ljudi. Zbranih je bilo skoraj 20.000 ton odpadkov.  

Foto: CC

“Še zadnjič je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev,” je poudarilo Društvo Ekologi brez meja v sporočilu za javnost. “Akcija Očistimo Slovenijo 2018 bo letos tako predvsem svež in čist začetek za vedno čisto Slovenijo, ki jo bomo dosegli z zmanjševanjem, ločenim zbiranjem in ponovno uporabo odpadkov,” so še dodali.

Podobno so sicer Ekologi brez meja kot “zadnjo” označevali tudi akcijo v letu 2012. “Odločili smo se, da Ekologi brez meja ne bomo več organizirali akcije čiščenja Slovenije. Želimo pa si še veliko podobnih akcij, v katerih bi se prostovoljske organizacije v Sloveniji dogovorile in enkrat letno skupaj pripravile veliko akcijo,” so zapisali takrat.

A letos bodo čistili s posebno ambicijo – da bi Slovenija ostala čista za vedno. Skupaj s prostovoljci bodo znova čistili sprehajalne poti, predele ob cestah, stanovanjske soseske, okolice šol in vrtcev ter tudi vode, nabrežnine in obale. Poleg čistilnih akcij bodo urejali zelenice, sprehajalne poti in otroška igrišča ter izvajali okoljevarstvene delavnice in predavanja. Tako kot leta 2012 bo projekt tudi tokrat organiziran v sklopu globalne pobude Očistimo Svet (World Cleanup Day).

Namen letošnje akcije ni le čiščenje. Tokrat pomembnejši del predstavlja ozaveščanje o boljšem ločenem zbiranju odpadkov in tudi o preprečevanju njihovega nastajanja. Le tako lahko na dolgi rok poskrbimo, da ne bo več potrebno imeti čistil akcij.

Foto: Ekologi brez meja

Foto: Ekologi brez meja

“Slovenski prostovoljci bodo tudi tokrat del večmilijonske množice, ki bodo čistili svojo državo. Cilj globalnega projekta je združiti pet odstotkov prebivalstva iz 150 držav v največji čistilni akciji, ki bo v vseh državah potekala prav na isti dan,” so napovedali v društvu.

Slovenija se je sicer v zadnjih dveh akcijah odrezala precej bolje od petih odstotkov. Zaključno poročilo iz akcije Očistimo Slovenijo v enem dnevu v letu 2010 tako kaže, da je državo čistilo več kot 270.000 prostovoljcev, kar je dobrih 13 odstotkov prebivalcev. Sodelovalo je več kot 86.000 otrok iz 278 vrtcev in 533 osnovnih, podružničnih in srednjih šol ter več kot 3700 društev. Količina zbranih odpadkov je presegla 14.800 ton oz. 78.000 kubičnih metrov.

Takratni predsednik republike Danilo Türk je istega leta društvo Ekologi brez meja za izvedbo takrat največjega okoljevarstvenega projekta v zgodovini države odlikoval z redom za zasluge. V javnosti sta takrat veliko simpatij pridobila dva od voditeljev projekta Očistimo Slovenijo v enem dnevu Petra in Janez Matos.

Leta 2012 se je akcija preselila pod okrilje svetovne pobude Očistimo svet. Takrat se je čistilne akcije udeležilo 289.000 prostovoljcev iz cele Slovenije, kar je bilo 14 odstotkov prebivalcev. Sodelovalo je več kot 133.000 otrok iz 331 vrtcev in 497 šol ter skoraj 3500 društev.

Količina zbranih odpadkov je presegla 15.600 kubičnih metrov oziroma 4500 ton odpadkov. V akciji so čistili več kot 2800 odlagališč in v celoti sanirali več kot 1400 odlagališč ter očistili na kilometre poti.

V obeh akcijah so sodelovali številni državni organi, tudi vojska in policija. V okviru akcije so vzpostavili tudi register divjih odlagališč, ki so ga skozi leta večkrat posodobili. V njem se je do danes s pomočjo prijav tisoče prostovoljcev nabralo skoraj 16.000 odlagališč. Letos bo sicer pozornost še posebej posvečena odlagališčem ob vodotokih.

Kljub odsotnosti čistilnih akcij pod imenom Očistimo Slovenijo so prostovoljci v zadnjih letih po vsej Sloveniji pridno odstranjevali odpadke iz okolja v okviru drugih pobud. Ena od vsakoletnih akcij je Očistimo naše gore, ki jo spodbuja Zavarovalnica Triglav. Številne čistilne akcije pa pripravljajo tudi posamične občine, šole in drugi pobudniki.

Uredništvo