AKTUALNO

Se bo novo leto začelo s skokom v morje?

Skakanje v reke, jezera in morje na prvi dan novega leta postaja tudi v Sloveniji vse bolj priljubljeno. Pri tem bližajoči se portoroški novoletni skok v morje, ki je bil pred 14. leti naš prvi tovrsten množičen dogodek, podira vse rekorde. Lanskega se je udeležilo 445 pogumnežev, na letošnjem pa so jih organizatorji našteli že 550. Med njimi so bili tudi tujci iz 10 držav.

Kako bo z dogodkom 1. januarja 2018, se dobra dva tedna pred njim še ne ve. Na zadnjem je kopalce spodbujalo kar kakih 5.000 gledalcev, tako da je bila portoroška plaža bolj polna kot sredi poletne sezone. Pod težo tistih, ki so se zabavali in navijali z enega od pomolov, se je ta skoraj podrl. Na srečo se je le ugreznil za kak meter. Okolje Piran je za sanacijo odštelo čez 30.000 evrov, ki jih zdaj terja od zavarovalnice.

Priprave na naslednji novoletni skok v morje, ki naj bi bil 1. januarja, še potekajo. Kot je v času nastajanja tega zapisa povedal organizator dogodka Nino Cokan iz celjskega športnega društva Slovenc, so upravljavcu plaže, Okolju Piran, oddali uradno vlogo in se z njimi še dogovarjajo. Direktor Okolja Alen Radojkovič je za medije napovedal, da bodo dogodek verjetno dovolili, vendar bodo zaradi omenjene nevšečnosti z zadnjega skoka spremenili pogoje za njegovo izvedbo. Ti se bodo gotovo nanašali predvsem na gledalce in na boljše zavarovanje pred kakimi nevšečnostmi.

Upamo, da se bo kljub lanskemu negodovanju nekaterih Portorožanov zaradi prometnih zagat, ki so vezane na tako številčno udeležbo plavalcev in občinstva, dogodek obdržal. Ne nazadnje ga po napovedih organizatorja lahko izpeljejo pri svetilniku na Bernardinu, na plaži Meduza ali kje drugje. Marsikje v svetu je takšno kopanje namreč vse bolj priljubljeno in ne manjka tistih, ki celo razbijejo led, da so lahko deležni tega »užitka«.

A ne gre samo za pogumneže, ki medtem ko nekateri doma zdravijo mačka, prve ure leta namenijo takšni rekreaciji. V portoroškem primeru gre tudi za pozitivno energijo, razigranost in nasmehe, ki se širijo na tisoče radovednežev oziroma obiskovalcev tega turističnega kraja. Ti seveda ob božično-novoletnih praznikih prihajajo v Portorož prav zaradi zabave in iskanja nevsakdanjih doživetij. Za slednje zadnja leta marsikdo ugotavlja, da jih je vse manj. In če se turisti že ne odločijo za zimski skok v morje, ki bi jim gotovo za vedno ostal v spominu, se lahko pridružijo spodbujanju drugih kopalcev. Ob tem se prav gotovo ne bodo dolgočasili, nato pa bodo morda počakali še do večera, ko se portoroško praznično dogajanje na prvi dan leta zaključi z veličastnim tradicionalnim ognjemetom. Tudi zaradi tega bi se morala prireditev obdržati.

Janez Mužič