FESTIVAL SANJE

Sanje v liričnem okolju briških vasic

Brda, 26. junij 2018
Prihajajoči konec tedna, od petka, 29. junija, do nedelje, 1. julija, bo v Medani potekal že 17. festival Sanje. V sklopu Pravljične vasi se bo v soboto, 30. junija, v Šmartnem odvijal pravljični festival za otroke.

Foto: Založba Sanje

Festival Sanje je leta 2002 ustanovila istoimenska založba, poslanstvo, ki so mu ga namenili, pa zajema promocijo poezije in glasbe. V času neprekinjenega delovanja je gostil vrsto slovenskih in tujih umetnikov, od zelo, manj ali bolj prepoznavnih.

Kot so pojasnili organizatorji, se rdeča nit letošnjega festivala naslanja na pesnitev Antoina Cassarja Potni list, ki v času festivala izide v slovenskem, španskem, angleškem in hrvaškem prevodu v enem.

“Potni list bodo obiskovalci prejeli brezplačno, v zameno za vstopnico, vse njegove imetnike pa pooblašča za neovirano gibanje po znanih in neznanih ozemljih domišljije, sveta in neba,” so zapisali.

Sicer pa bo, kot so še dodali, v liričnem okolju briških vasic nastopila vrsta vidnih ustvarjalcev iz Slovenije, gostijo pa tudi glasbene in pesniške zvezde Bosne, Hrvaške in Malte. Kot že omenjeno, je osrednji gost letošnjega festivala Antoine Cassar, avtor izjemne pesnitve POTNI LIST (Passaport).

Podrobnejši program si lahko ogledate na novem spletnem domovanju Sanje, katerega izstrelitev so napovedali ob lanskoletnem praznovanju 20 let 1001 noči. Na kresno noč je sanjsko domovanje končno odprlo oči v svet!

Spletna stran s knjigarno je zastavljena tako, da bo prinesla številne prednosti bralcem (eknjige in online prebiranje knjig, eglasba itd.), vendar je v tem trenutku še v fazi javnega testiranja, zato vljudno prosijo za kanec potrpežljivosti.

Foto: Založba Sanje

Za pokušino nekaj poudarkov letošnjega programa festivala:

* Damir Imamović Sevdah Takht

* Rade Šerbedžija in Zapadni kolodvor

* Svetlana Makarovič in Simbolični orkester

* Šmartno, pravljična vas (mini festival za otroke)

Forum Sanje (predavanja in pogovori):
* Barbara Stegel: Šamanizem od sakralnega k stvarnemu: prvoosebna izkušnja.

* Andrej Detela: Sintropija ali kako misliti prihodnost?

Festival Sanje soustvarjajo pesniki, glasbeniki, pripovedovalci, igralci, oblikovalci, likovniki, videoumetniki in knjigogradniki: Antoine Cassar, Peter Semolič, Gašper Malej, Sofya-Agnessa Yakuntsova, Ivan Peternelj, Vesna Maria Maher, Irena Urbič, Violeta Tomić, Ivan Lotrič, Jani Kovačič, Mateja Gorjup, Danijel Rojšek Danč, Barbara Ogrič Markež, Rafael Vončina, Simon Kastelic, Mateja Kralj, Rok Zavrtanik, Tajda Pavletič, Boštjan Pavletič, Vesna Bukovec, Miha Razdrih, Brane Solce, Sanja Fidler, Andreja Udovč, Saša Šulin, Jerica Šemerl Harmel, Tamara Zablocka, Anja Srpčić, Tisa Zavrtanik Drglin, Iva Žele, Danijel Kaisersberger in drugi.

Sanjsko popotovanje se bo zaključilo s plesnim koncertom afro-beat zasedbe Nesesari Kakaulu.

Povezane vsebine:

Koliko uničenih življenj je potrebnih za spremembe v družbi?

Otroški knjižni festival – v poletje s knjigo pod roko