EVROPSKI DAN ZA ZAŠČITO OTROK PRED SPOLNIM IZKORIŠČANJEM IN SPOLNO ZLORABO

Samo odrasli lahko prekinemo tragedije otrok, ki trpijo zaradi spolnih napadov

Piran, 17. november
V Združenju proti spolnemu zlorabljanju so pred jutrišnjim evropskim dnevom za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo opozorili, da so sporočila otrok, ki lahko kažejo, da so žrtve spolnih zlorab, še vedno prepogosto preslišana. Tema letošnjega evropskega dneva so zlorabe otrok na spletu.

Foto: Združenje proti spolnemu zlorabljanju

18. november je Svet Evrope na pobudo Združenja proti spolnemu zlorabljanju otrok pred dvema letoma razglasil za Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo. V združenju so izredno ponosni, da je njihova pobuda, ob podpori slovenskih evropskih poslancev, zunanjega in ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, padla na plodna tla, in se spolnim zlorabam otrok, kot eni najtežjih oblik nasilja, vsaj en dan nameni čim več pozornosti.

Ob letošnjem 18. novembru so v združenju izdali plakat, ki so ga poslali vsem ministrstvom, policiji, tožilstvom, sodiščem, centrom za socialno delo, vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, fakultetam, zavodom idr., z željo, da ga izobesijo in s tem pokažejo svojo občutljivost in pripravljenost delovanja za večjo ozaveščenost vseh o otrocih, žrtvah spolnih zlorab, in njihovi zaščiti.

“Z velikim upanjem, da bo Evropski dan za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo v vseh nas še bolj okrepil zavedanje, da lahko samo odrasli preprečimo ali prekinemo tragedije otrok, ki v življenju trpijo zaradi spolnih napadov,” so zapisali v prošnji, ki spremlja poslane plakate.

Dodali so, da “z njimi otrokom sporočamo, da nam je mar zanje, in krepimo njihovo zaupanje, da o svojem trpljenju tudi spregovorijo”.

Avtorica plakata je Amadea Ris, napis pa je oblikovala Mateja Kranjc.

Pripravili so tudi modre pentlje, ki jih bodo delili jutri v Ljubljani.

Foto: Stojnica 2015, avtor: Združenje proti spolnemu zlorabljanju

Predvsem pa ob letošnjem 18. novembru v združenju opozarjajo na številne težave, s katerimi se kot nevladna organizacija soočajo v svojem vsakodnevnem delu, in pozivajo vse institucije ter celotno družbo, da detabuiziramo problem spolnih zlorab otrok in s tem soustvarjamo pogoje, da otroci o svojem trpljenju lažje spregovorijo.

“Prepogosto so spregledani znaki in preslišana sporočila otrok, ki jih lahko kažejo ali dajejo kot žrtve spolnih zlorab, previsoka je toleranca odraslih in tudi strokovnjakov, preden so pripravljeni prepoznati spolno zlorabo otroka, previsoka je toleranca do napadalcev, prevelika je neobčutljivost do otrok in družin ter njihovih občutij tekom različnih institucionalnih postopkov, preveč je izmikanja odgovornosti odraslih, ki se soočajo s sumi spolnega napada na otroka, preveč je pomanjkljivo usposobljenih, izobraženih in premalo senzibilnih tistih, ki v okviru svojega dela prihajajo v stik z otroki ali so po svojih vlogah dolžni zaščititi otroka, absolutno premalo je pomoči in podpore otrokom žrtvam in njihovim družinam po razkritju zlorab,” so v Združenju proti spolnemu zlorabljanju strnili najbolj pereče težave.

Z ozaveščanjem družbe se spremeni tudi njen odnos do posameznih problemov, zato bodo jutri, 18. novembra, na Prešernovem trgu, pred lekarno, v Ljubljani javnosti predstavljali način njihove pomoči in podpore staršem, ki hočejo zaščititi otroka ali se soočajo s problemom spolne zlorabe otroka. Prav tako bodo na voljo vsem drugim, ki želijo vedeti več o problematiki spolnega nasilja nad otroki, še posebej bodo nagovarjali mlade družine, za katere so pripravili tudi brošuro Kiko in roka, ki jim je lahko v pomoč pri pogovorih z otroki in ozaveščanju, da je lahko informiran otrok in otrok, ki nam zaupa, bolj varen pred zlorabo.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Sociodrama – igra vlog za družbene spremembe

Skrb za duševno zdravje: V stiski poišči pomoč

Mladi nam sporočajo, da nimajo za kaj živeti