TURIZEM

Sam svoj solinar: v Sečoveljskih solinah pobirajo sol tudi turisti

Piran, 14. avgust 2017
Solinarji v Sečoveljskih solinah imajo poleti polne roke dela, saj je treba sol med sezono pobirati prav vsak dan. 29 pridnih delavcev je letos pobralo 1200 ton belega zlata, kot so nekdaj rekli piranski soli. Na Leri je delo razdeljeno med solinarje in vodarje, v Fontaniggiah pa sta obe vlogi združeni v enem človeku. Da bi ga vsaj malo razbremenili, so na pomoč priklicali turiste in zanje pripravili program »Postani solinar za en dan«.

Šalo na stran, v Sečoveljskih solinah so nam povedali, da si obiskovalci večkrat zaželijo poprijeti za solinarsko orodje in se preizkusiti v pobiranju soli. Že leta 2009 so v ta namen na Leri pred Casermo uredili solno polje, a so morali program hitro opustiti zaradi pomanjkanja sredstev za dodatnega solinarja, ki bi solno polje vzdrževal vse leto.

Z letošnjim letom so program ponovno oživeli, tokrat na južnem delu solin, ob Muzeju solinarstva, kjer eden od solinarjev vse leto skrbi za demonstracijsko solno polje. S programom nagovarjajo predvsem družine in manjše skupine odraslih.

Program izvajajo dvakrat tedensko, ob torkih in četrtkih, ob 9. uri. Obiskovalci se lahko do Muzeja solinarstva odpravijo peš ali pa si izposodijo kolo. Solinar jih pričaka ob solnem polju, kjer jim predstavi potek dela in orodje, nato pa prejmejo »gavero« (leseno strgalo za pobiranje soli) in »taperine« (solinarski natikači) ter pričnejo s pobiranjem soli. Da izjemna dogodivščina ne bi šla v pozabo, lahko nabrano sol odnesejo domov.

Po besedah naravovarstvene nadzornice Maje Makovec je pobiranje soli seveda prilagojeno vsem, ki prvič stopijo na solno polje in se znajdejo s taperini na nogah. Sol lahko pobirajo tudi otroci v spremstvu staršev, saj so pripravili posebno orodje samo zanje.

»Veseli bi bili, če bi se program obdržal, saj je tudi na Leri, kjer poteka aktivna pridelava soli, zanimanje za delo solinarjev zelo veliko. Sol, ki si jo sam pobral in jo lahko odneseš domov, pa je tudi poseben spominek. Solinarstvo je pomembna dediščina in menimo, da bi bilo prav, da se z njo seznani vsak obiskovalec slovenske obale in Slovenije,« je še povedala Maja Makovec iz Sečoveljskih solin.

NF