EKOLOŠKI ODTIS

S svojim življenjskim stilom močno obremenjujemo naš planet

Ljubljana, 11. september 2018
V Sloveniji znaša ekološki odtis 4,7 hektara na osebo, po besedah Tanje Bolte z okoljskega ministrstva pa ga želijo do leta 2030 zmanjšati na 3,8 hektara na osebo. Cilj namerava Slovenija doseči s spremembami na področju energetskega upravljanja in upravljanja gozdov. Največji ekološki odtis sicer ustvarjajo stanovanja, promet in hrana.

Foto: CC

Generalna direktorica direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Tanja Bolte je na današnji predstavitvi analize ekološkega odtisa Slovenije izpostavila, da v Sloveniji s svojim načinom proizvodnje in življenjskim stilom močno obremenjujemo naš planet. Prebivalci Zemlje trošimo toliko naravnih virov, da bi potrebovali 1,7 Zemlje za njihovo ponovno obnovo.

“Če pa bi vsi porabili toliko naravnih virov, kolikor jih porabimo prebivalci Slovenije, bi potrebovali 2,8 Zemlje,” je opozorila.

Trajnostna razvojna pot Slovenije je po besedah Boltejeve lahko le pospešeno zniževanje okoljskega odtisa. Nacionalna razvojna strategija sicer določa zmanjšanje okoljskega odtisa za 20 odstotkov oz. s 4,7 na 3,8 globalnega hektara na osebo do leta 2030.

Foto: CC

Višji raziskovalec pri globalni mreži Global Footprint Network Alessandro Galli je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da so v Sloveniji področja, ki puščajo največji ekološki odtis, stanovanja, promet in hrana. Po njegovih besedah je potrebno pri zmanjševanju ekološkega odtisa slediti dvema ciljema – virov ne smemo porabljati hitreje, kot se lahko obnovijo, odpadkov pa ne smemo ustvarjati hitreje, kot jih narava lahko razgradi. Zemljani smo še v 60. letih prejšnjega stoletja uporabljali le okoli 70 odstotkov zemeljskih virov, skozi leta pa je številka naraščala in se leta 2014 ustavila pri 170 odstotkih. Tudi če oklestimo emisije ogljikovega dioksida za 30 odstotkov, se bomo vrnili na raven, ko bomo potrebovali 1,5 Zemlje, zato zgolj to ne bo dovolj, je med drugim izpostavil Galli.

Jernej Stritih iz agencije Stritih je med možnostmi, s katerimi bi Slovenija zmanjšala ekološki odtis, omenil spremembe na področju trajnostnega upravljana gozdov. Prav tako bi ga po njegovih besedah lahko zmanjševali s kombinacijo uvajanja fotovoltaičnih panelov v povezavi s polnjenjem električnih vozil in razpršenim skladiščenjem energije ter z zmanjšanjem okoljskega odtisa v javnih in poslovnih stavbah.

Uredništvo