PIRANSKA PRINCESKA

S spustom z zvonika do krone in princa

Piran, 19. julij 2018
Pirančani so s skupnimi močmi tudi letos pregnali nevihto, ki je grozila, da bo novopečeni princeski otežila že tako strašljiv spust z zvonika v črno noč. Po vzoru sv. Jurija, ki je davnega 1343 pred nevihto rešil Piran , so tako rešili princesko, ki je uspešno pristala v naročju princa.

Foto: arhiv ŠKID

Biti princeska v Piranu ni mačji kašelj. Veliko poguma mora pokazati, če si hoče prislužiti krono … in princa. Na topel julijski večer – ko nebo že tradicionalno izziva z dežjem – se mora podati na zvonik, stopiti čez tamkajšnjo ograjo, globoko vdihniti … in se spustiti v temo.

A ženske in dekleta v Piranu so očitno vajene velikih izzivov, saj se jih vsako leto kar nekaj prijavi na razpis za princesko. Letos je bila na njem uspešna Urška Kveder, ki je imela veliko dela že med samimi pripravami na podvig. Najprej je predstavila svojo novo, ročno izdelano obleko. Nato se je urila v adrenalinskem parku v Bovcu in šele ko se je v zraku počutila skoraj tako kot piranski galebi, je bila pripravljena na zadnji korak.

Foto: arhiv ŠKID

Spust princeske obuja zgodbo zavetnika Pirana, svetega Jurija, ki naj bi 20. julija 1343 rešil Piran in Pirančane pred strašno nevihto. V zahvalo so mu postavili mogočno cerkev in ob njej sezidali zvonik, ki je kopija zvonika na trgu sv. Marka v Benetkah. A usoda je hotela, da je kopija starejša kot izvirnik, saj se je zvonik v Benetkah leta 1912 porušil.

Legenda pravi tudi, da je sv. Jurij pred nesramnim in požrešnim zmajem rešil princesko, zato se je ta že četrtič spustila z zvonika -sodobna ženska, pač – in pristala v varnem zavetju prinčevih rok – sodoben moški, ki jo je čakal na varnem. Letos se je z zvonika v tednu pred spustom bohotila 20 metrov dolga zastava s princeskinim grbom, na katerem je tudi del slike, ki jo je leta 1346 papež Klement iz Avignona poslal Pirančanom.

Sobotni večer, 14. 7., je bil v skladu z dogodkom oblačen in turoben. Metalci zastav in bobnarji iz Italije so skušali prepričati nebo, da počaka z dežjem, a jih ni poslušalo. Dvajset minut je zalivalo vse prisotne, nikogar pa ni pregnalo. Še najmanj princesko, ki je pogumno prestala pet minut trajajoči spust, in še manj princa Aleksa, ki jo je ujel v svoje naročje. Seveda je Urška končno dobila tudi zasluženo krono, ki ji jo je predala lanska princeska Sanja Ilič Dorič.

Prireditev so uspešno izpeljali člani društva ŠKID jaz sem najboljši s pomočjo članov Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini iz Pirana, Avditorija Portorož in s finančno podporo Občine Piran.

Foto: arhiv ŠKID

Foto: arhiv ŠKID

Foto: arhiv ŠKID

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Letos se bo z zvonika cerkve sv. Jurija spustila princeska Urška Kveder

Tudi letošnji princeski je na pomoč priskočil sv. Jurij