KULTURA

S piranskimi muzeji na jutranji kavici

Piran, 11. oktober 2017
V petek, 13. oktobra, vas piranski muzeji in galerije vabijo v Mestno galerijo Piran, da skupaj z njimi spijete jutranjo kavico.

Foto: NF

Novostim in zanimivostim iz piranskih muzejev tokrat ni konca. Prvič smo se piranski muzeji povezali v blagovno znamko Muzeji Piran, ki že daje odlične rezultate. Izšla je tudi zgibanka Muzeji Piran. Začrtana je muzejska pot po mestu in še veliko drugega. Piran postaja s svojimi številnimi in odličnimi muzeji ter njihovim povezovanjem nosilec kulturnega razvoja ter smerokaz drugim, saj je to najverjetneje prvi primer takega sodelovanja in projekta v Sloveniji. V piranskih muzejih pa imamo še veliko zanimivih razvojnih načrtov.

Ali veste, da ima Piran glede na svojo velikost največje število muzejev? Kar 9 jih je tu! Ali veste, da … Nikar ne zamudite kavice s piranskimi muzeji! Se vidimo v petek, 13. oktobra 2017 ob 9. uri v Mestni galeriji.

V zgibanki Muzeji Piran so zapisali: Piran ni občudovan le zaradi izjemne lepote, slikovitosti in zgodovine, odlikuje ga tudi izjemno kulturno bogastvo strnjenega, srednjeveškega mestnega jedra, ki leži na ozkem polotoku. Mesto je v celoti spomeniškovarstveno zaščiteno, zaradi mogočnega, dobro ohranjenega obzidja je tudi član združenja obzidanih mest.

V Piranu delujejo številni večji ali manjši, po vsebini in značaju različni muzeji in galerije; od zgodovinskih do kulturnozgodovinskih, likovnih, pomorskih, sakralnih, multimedijskih do prirodoslovnih. Ponujajo nepozabna doživetja in nešteto zgodb, za prav vsakega obiskovalca.

Foto: FB

V njih boste izvedeli vse o mestu Piran; od njegovega nastanka in imenovanja, do njegove bogate mestne in pomorske zgodovine, vse o svetovno znanem meščanu, violinistu in skladatelju Giuseppeju Tartiniju, marsikaj o mnogih živih bitjih slovenskega morja, osupnili boste nad drznostjo prvih potapljačev in nad zbirko od najmanjšega polžka do gigantske školjke, spoznali bogato sakralno zgodovino desetih mestnih cerkva in Minoritskega samostana ter njihove številne umetnine in zakladnice.

Povezane vsebine:

Odprto pismo gibanja Skupaj županu MOK po okrogli mizi o Mali loži

Oktober v slovenski Istri? Dober!

Muzej školjk v Piranu tudi to sezono vabi k obisku!

Istra je izjemen, a nadvse občutljiv potencial

Muzeji Piran