SPLETNO NASILJE

S kampanjo Odklikni proti spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti

Ljubljana, 6. september 2018
Včeraj so v Ljubljani predstavili ozaveščevalno kampanjo z naslovom Odklikni proti spletnemu nasilju nad ženskami in dekleti. Najnovejša raziskava je namreč pokazala, da je pri nas vsaj eno obliko spletnega nadlegovanja že doživelo 56 odstotkov učenk od sedmega do deveta razreda, med srednješolkami pa kar 65 odstotkov dijakinj.

Foto: enakostspolov.si

Kot je povedala Maruša Gortnar, vodja sektorja za enake možnosti Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, splet predstavlja tudi platformo, preko katere storilci/storilke najdejo potencialne žrtve.

“Zato je izobraževanje in ozaveščanje o spletnem nasilju, še posebej med mladimi, ključnega pomena. V okviru projekta Odklikni naslavljamo problematiko spletnega nasilja in nadlegovanja žensk in deklet ter nadgrajujemo obstoječe nacionalne dejavnosti za preprečevanje spletnega nasilja in nadlegovanja z vključitvijo vidika spola,” je pojasnila.

Glavni cilj projekta Odklikni je preko ozaveščanja in izobraževanja preprečiti spletno nasilje in nadlegovanje žensk in deklet v Sloveniji ter hkrati odpraviti stereotipe in spremeniti odnos do spletnega nasilja.

V okviru projekta Odklikni so na Centru za družboslovno raziskovanje izvedli raziskavo o razširjenosti in prepoznavanju spletnega nadlegovanja med mladimi v Sloveniji.

»Raziskava je pokazala, da so najpogostejši spletni nadlegovalci tako deklet kot fantov fantje, da fantje spletno nadlegovanje najpogosteje doživljajo s strani oseb z njihove šole, dekleta pa s strani tistih izven šolskega prostora, da fantje spletno nadlegovanje pogosteje dojemajo kot smešno, kot zabavo in se nanj ne odzovejo, da dekleta zaradi spletnega nadlegovanja pogosteje zaznavajo resne posledice, kot so nemoč, depresija, stres, strah,” je pojasnila dr. Barbara Brečko, raziskovalka na Centru za družboslovno informatiko Fakultete za družbene vede.

Namestnica generalnega direktorja slovenske Policije, Tatjana Bobnar, je opozorila, da splet preko družbenih omrežij omogoča storilcem široko in sorazmerno dostopno področje, kjer lahko delujejo pod izmišljeno podobo. Med žrtvami so najpogosteje mladoletne osebe, a tudi odrasli niso izvzeti. Zato apelirajo na vse žrtve, da spletno nasilje prijavijo policiji, ker lahko le tako ustrezno ukrepajo ter ustavimo nasilje.

Na Policiji še izpostavljajo, da je javna objava posnetkov ali sporočil druge osebe s spolno vsebino brez njene privolitve v primeru hujše prizadetosti njene zasebnosti kaznivo dejanje, zaradi katerega lahko storilki/storilcu sodišče prisodi zaporno kazen od treh mesecev do treh let. Gre namreč za nedopustno zlorabo osebnih podatkov.

Foto: MDDSZ

Ob predstavitvi projekta so na ministrstvu še zapisali, da je v ljubljanskem Koloseju danes potekal tudi prvi iz niza izobraževalnih dogodkov za osnovnošolke in osnovnošolce, ki se bodo po vsej Sloveniji v prihodnjih mesecih še odvijali v okviru projekta Odklikni. Dogodka se je udeležilo več kot 1.500 učenk in učencev ljubljanskih osnovnih šol. Poleg ogleda prve projekcije filma Gajin svet so spoznavali, kako prepoznati spletno nasilje, se zaščititi pred njim in kako ravnati v primeru, če postanejo žrtve spletnega nasilja. Partnerji projekta tako v okviru kampanje Odklikni ozaveščajo o spletnem nasilju in nadlegovanju žensk in deklet tudi s TV oglasi in promocijskimi spoti. Ob tem pozivajo mlade, da kritično premislijo o vsebinah in osebah, ki jih srečujejo na spletu, v oglasih pa še posebej nagovarjajo vprašanje lažnih identitet, spletnega zalezovanja, spletne spolne zlorabe in spletnega spolnega nadlegovanja ter trpinčenja.

Za otroke in mlade so v okviru kampanje pripravili priročne brošure, plakate, interaktivno spletno mesto Odklikni-enakostpolov.si, ozaveščajo in izobražujejo tudi preko družbenih omrežij. Pripravili so tudi mobilno aplikacijo Odklikni, ki deluje na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android in si jo lahko vsakdo brezplačno prenese preko trgovine Google Play. Namenjena je predvsem mladim, ki jih preko aktualnih člankov, posnetkov ter kvizov ozavešča o spletnem nasilju in nadlegovanju, spletni etiki in bontonu, ukrepih za večjo varnost in zasebnost na spletu ter korakih za ravnanje v primeru spletnega nasilja in zlorab, so še sporočili partnerji kampanje.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Koliko uničenih življenj je potrebnih za spremembe v družbi?

Vsakdo, ki zbere pogum in zapiše svojo zgodbo, s tem odpira možnost za boljši svet