ČLOVEKOVE PRAVICE

Rezervirajte si pogovor z varuhinjo človekovih pravic

Izola, 23. julij 2018
V Izoli se bo v sredo, 1. avgusta, mudila varuhinja človekovih pravic, Vlasta Nussdorfer. Srečala se bo s podžupanom Aleksejem Skokom in se v občinskih prostorih pogovarjala z vsemi, ki menijo, da so jim kršene pravice, in ocenjujejo, da jim lahko pomaga do njihove uveljavitve.

Foto: Urad varuha

Gre za tako imenovano poslovanje zunaj sedeža, obliko dela, katere namen je približati institucijo varuha človekovih pravic tistim, ki jo potrebujejo, a ne morejo v Ljubljano. Zato vsaj enkrat na mesec varuhinja s svojimi sodelavci obišče določen predel Slovenije in ponudi možnost posameznikom, ki so se predhodno prijavili na razgovor, da ji predstavijo svoje težave.

Varuh človekovih pravic je ustavna kategorija, ki ne sodi ne v izvršilno ne v sodno in ne v zakonodajno vejo oblasti. Varuh tako ni del mehanizma oblasti, temveč je njen nadzornik, saj s svojim delovanjem omejuje njeno samovoljo pri poseganju v človekove pravice in temeljne svoboščine.
Varuh pri svojem delu ni omejen samo na neposredne kršitve v ustavi navedenih človekovih pravic in svoboščin, temveč lahko deluje v primeru kakršnekoli kršitve katerekoli pravice posameznika s strani nosilcev oblasti. Intervenira lahko tudi v primeru nepravičnega in slabega upravljanja izvajalcev oblasti v razmerju do posameznikov.

Za pogovor z varuhinjo in njenimi sodelavci se lahko prijavite na telefonski številki 030/720-225 najpozneje do ponedeljka, 30. julija, do 15. ure. Pogovori se bodo odvili v pritličju izolske občinske stavbe na Sončnem nabrežju 8.

Povezane vsebine:

Izolski svetniki sprejeli dopolnjen osnutek OPN

Cankarjev drevored bo bogatejši za kolesarska pasova