AKTUALNO

Razvoj je gonilo napredka

Največja slovenska ortopedska bolnišnica, ki stoji tik za mejo ob Trstu že od leta 1909, se uvršča med razvojno najbolj napredne ortopedske centre svetovnega formata. Specialisti iz Ortopedske bolnišnice Valdoltra so že v preteklosti in še vedno izkazujejo eno izmed vidnejših vlog na področju razvoja inovativnih in mednarodno priznanih zdravstvenih metod ter standardov na področju zdravljenja mišično-skeletnih obolenj. O ključnih govori direktor Radoslav Marčan, dr. med., spec. ortoped.

Foto: Bolnišnica Valdoltra

Razvoju novih metod zdravljenja posvečate posebno pozornost. Katera so ključna področja?

Ortopedska bolnišnica Valdoltra je bila v preteklosti prepoznana po uspešnih metodah zdravljenja obolenj hrbtenice, predvsem skolioze in razvoju – patentiranju protetičnih komponent. V zadnjem obdobju velja izpostaviti vidno vlogo pri izdelavi svetovnih smernic za zdravljenje okužb sklepov, organiziranju dejavnosti kirurškega zdravljenja stopal in gležnja ter izvedbi naprednih artroskopskih posegov na sklepih, kot je denimo ena prvih operacij novo odkritega kolenskega ligamenta na svetu. Bolnišnica, v kateri se letno zdravi okoli šest tisoč bolnikov in opravi preko štiri tisoč operacij, se lahko pohvali še z registrom artroplastike.

Zakaj je pomemben register artroplastike?

Z evropskimi registri povezan register služi za dolgoročno spremljanje posameznih tipov umetnih sklepov različnih proizvajalcev in ugotavljanje morebitnih odstopanj od pričakovanih rezultatov. To pomeni, da predstavlja izjemno podlago za hitro ukrepanje in nove raziskave na področju izbire materialov ter izdelave ortopedskih vsadkov. V njem so shranjeni podatki o vrsti vgrajenega in/ali odstranjenega materiala ter času preživetja več kot 24.000 primarnih kolčnih in kolenskih protez od leta 2002. Vsa ta znanja in spoznanja predstavljajo temelj raziskovalne in pedagoško-izobraževalne dejavnosti, kjer bolnišnica sodeluje s svetovnimi proizvajalci implantatov kot učni center, v katerega prihajajo na izpopolnjevanje zdravniki in raziskovalci z vsega sveta.

V strokovni javnosti vašo bolnišnico pogosto omenjajo kot enega vodilnih centrov za uvajanje računalniško podprte tehnologije pri kostni kirurgiji. Za kaj gre?

Z računalniško vodenimi postopki elektro-magnetne navigacije in tehnologije 3D tiskanja uvaja bolnišnica višjo raven operativne natančnosti in varnosti. Večina operativnih postopkov v kostni kirurgiji še vedno sloni le na operaterjevem občutku in izkušenosti. Ponovljivost postopkov je zaradi tega šibka. Strokovni tim iz bolnišnice je zato skupaj s specializiranim podjetjem Ekliptik in Inštitutom za anatomijo Medicinske fakultete v Ljubljani razvil računalniško voden postopek elektro-magnetne navigacije, kjer kirurg izvaja del operacije s senzorji na kirurških orodjih in monitorjem.

Foto: Radoslav Marčan, dr. med., spec. ortoped, avtor: Osebni arhiv

Na katerih področjih se uporablja tovrstni pristop?

Prve posege je začela bolnišnica izvajati pri nameščanju medenične komponente umetnega kolka, ki sodi med najuspešnejše operativne posege vseh časov. A zapleti ostajajo. Slabo postavljena ponvična komponenta povzroča prekomerno obrabo in hitrejšo potrebo po zamenjavi vsadka, ki se lahko zlomi, zatika, razmaje ali izpade iz sklepa. Študije dokazujejo, da najuspešnejši kirurgi v približno 30. odstotkih primerov ne namestijo ponvice optimalno. Z novim postopkom smo odpravili to pomanjkljivost in znižali odstopanje med realno in izmerjeno postavitvijo umetne ponvice na manj kot dve stopinji. Računalniško podprte operacije zato uvajamo še na drugih področjih, kot so zahtevne osteotomije in najzahtevnejši posegi na hrbtenici, kjer je natančnost še bolj življenjsko pomembna.

Danica Cmrečnjak

Povezane vsebine:

Vsak otrok bi moral uresničevati svoje pravice o lepih počitnicah

Med najbolj razvojno in inovativno usmerjenimi zdravstvenimi ustanovami

Redka školjčna sipina v Ankaranu