RAZSTAVA

Razstava del “čudežnih” ruskih otrok in koncert ruskega tria Nastrojenije

Koper, 5. december
Jutri, v sredo, 6. decembra 2017, ob 18.00 bo v Muzejski galeriji Pokrajinskega muzeja Koper odprtje še zadnje razstave v nizu sodelovanja koprskega muzeja z Ruskim centrom znanosti in kulture, nastalega zaradi želje po povezovanju in predstavitvi bogate ruske kulture.

Foto: Trio Nastrojenije

Po dveh uspešnih razstavah “Ruska umetnost navdihuje” in “Blesteči Sankt Peterburg” bo razstava “Duša Rusije” predstavila risbe in akvarele izjemno nadarjenih učencev umetnostnih šol (8 – 14 let), ki skozi svoja dela prikazujejo pristno in iskreno doživljanje svoje domovine.

Odprtju razstave bo v sodenji palačli Belgramoni Tacco sledil
koncert priljubljenega ruskega tria Nastrojenije, ki bo poskrbel za prijetno vzdušje – kar obljubljajo že s svojim imenom, ki v prevodu pomeni “razpoloženje”.

Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani je bil slavnostno odprt 21. 4. 2011, osnova za njegovo odprtje pa je bil medvladni sporazum, podpisan ob obisku ruskega premierja g. Vladimirja Putina v Sloveniji.

Glavne naloge centra so razvijanje dobrih odnosov med Slovenijo in Rusijo na vseh področjih, vzpostavitev kulturnih in poslovnih vezi med obema državama, seznanjanje slovenske družbe s preteklostjo in sedanjostjo Rusije, z njeno kulturo ter njenim znanstvenim in ekonomskim potencialom, promocija ruskega jezika,
pomoč izobraževalnim, kulturnim, znanstvenim institucijam in posameznikom pri popularizaciji Rusije in ruske kulture, pomoč organizacijam sonarodnjakov, živečim v Sloveniji ter organizacija raznih dogodkov.

Foto: Pokrajinski muzej Koper

Trio “Nastroenie” je leta 2014 v Uljanovsku ustanovil častni kulturni delavec Rusije, častni državljan Uljanovske regije, nagrajenec mednarodnih, ruskih in drugih tekmovanj, direktor Umetniške šole št. 10 v Uljanovsku Alexander Dodosov.

Letos je trio na festivalu avtorskih pesmi, ki je potekal v različnih ruskih mestih, osvojil štiri nagrade Grand Prix, navdušenje pa je izzval tudi pri organizatorjih in javnosti.

Poleg Alexandra Dodosova v ansamblu pojeta še Svetlana Chaadaeva in Marina Orekhova. Vsi trije so častni člani Uljanovskega kluba avtorskih pesmi.