ZDRAVJE

Rak dojk

Telo ustvarja naša razpoloženja. Princip evolucije pravi nekako takole: naravno divje okolje je obdobje, ko niso imeli časa za razmišljanje, ali so srečni ali ne.

Srečo prinese le osebna odgovornost. Vse, kar je vredno, si moramo prislužiti – realnost sodobnega časa. Razen če seveda pripadate tistim, ki jim je iluzija o samopomembnosti prepričanje o tem, da si vsi vse zaslužimo. Absurd sodobnega časa ali paradoks pravice vsake biti. Ste kdaj pomislile, da je tako tudi z zdravjem? Strah pred rakom na dojkah predstavlja vse več ženskam zaskrbljenost številka ena. Veliko je konfliktnih in kontradiktornih informacij o vsem – od preiskav z medicinskimi aparati do najboljših vadb. Mamografija je velik dogovor med prevelikim diagnosticiranjem in prevelikim zdravljenjem. Medtem ko je bila mamografija dolgo obravnavana kot zlati standard za odkrivanje raka na dojkah, se to spreminja. Dokazi vse bolj kažejo njene omejitve in celo nevarnosti. Nekateri so najbolj zaskrbljeni zaradi zdravniških ugotovitev, da se ta tehnologija ne uporablja za podaljšanje življenja nič bolje kot preprosti testi na dojkah. Skoraj vsi ‘detektorji raka’ kažejo na počasne lekcije, kjer ženske umirajo ‘z’ in ne ‘zaradi’ raka na dojkah. Z drugimi besedami, ženske nikoli ne bi postale življenjsko ogrožene, če so same pozorne na svoje telo.

Oktober je namenjen ozaveščanju o boju proti raku dojk, ker je rak dojke najpogostejši rak žensk. Začelo se je leta 1985, ko so začeli promovirati tudi mamografijo, s čimer so pridobili veliko sponzorjev, da v svojih namerah profitirajo. Raziskave namreč kažejo, da se je v Ameriki od leta 1998 in 2005 število žensk, ki se odločajo odstraniti obe dojki po odkritju morebitne nevarnosti, da zbolijo za rakom na dojkah, potrojilo. Problem je, da so ženske naučene strahu, zato s svobodno voljo žrtvujejo dojki samo zato, da odstranijo tudi svojo tesnobo. Poleg tega je večina zdravnikov navajena, da to storijo. To vsekakor ne podaljša ali izboljša življenja niti preživetja. Vaše misli, prepričanja in čustva lahko povzročajo specifične zdravstvene posledice. Poleg tega je pomembno, da intuitivno razumete vaše telo enako pomembno kot doktorjevo ugotovitev. Še sedaj prevladuje zavest, da sta najpomembnejša dejavnika tveganja dedna obremenjenost in reproduktivni dejavniki. Transformirajte celice, preden postanejo rakave. Vaši geni niso vaša usoda. Pravzaprav vaši geni povzročajo manj kot 10 odstotkov vseh bolezni. Vaša prepričanja, vključno z vašimi odnosi, hrano, ki jo jeste, zrakom, ki ga dihate, načinom obvladovanja stresa. Veliko je drugih notranjih in zunanjih faktorjev, ki odločajo o izražanju vaših genov. Vsaka ženska lahko spremeni način življenja in vpliva na njegovo kakovost.

V Sloveniji letno zboli več kot 1.100 žensk. Po napovedih naj bi v prihodnosti zbolela vsaka osma ženska. Najpogosteje zbolevajo med 50. in 70. letom starosti. Pri mlajših ženskah (do 40 let) je rak dojk bolj redek, vendar pa je običajno veliko bolj nevaren in progresiven. Življenja so včasih preveč človeška za znanost, preveč lepa za številke, preveč žalostna za diagnoze in preveč nesmrtna za dnevnike. Obstajajo alternativne preiskave z vrhunskimi računalniškimi medicinskimi aparati, ki omogočajo odkritje prve spremembe dojk, preden bi le-te postale tolikšne, da bi jih lahko ženska sama zatipala ob samopregledovanju ali z uporabo nekaterih drugih postopkov.

Vendar je potrebno poudariti, da naš trenutni medicinski sistem obravnava simptome kot neizogiben del modernega časa, ki jih lahko zamaskiramo s tabletami ali izničimo z operacijami – vendar je to zdravljenje simptomov, namesto osvetljevanja tistega, kar naše telo potrebuje. Antične civilizacije so uporabljale sonce za zdravljenje raznovrstnih bolezni in ohranjanje zdravja. Tudi danes prejemamo nasvete strokovnjakov, naj ne ostajamo na soncu, v resnici pa je sončna svetloba zdravilna in vse, kar potrebujemo. Torej, če ste se do sedaj preveč izogibali soncu, vas spodbujam, da spremenite mišljenje in izboljšate življenje z danostmi, ki nam jih ponuja narava.

Janja Napast