GLASBA

Punk rock vročica sobotne noči v izolskem Hangarju

Izola, 22. julij
Danes bo v izolskem Hangarju potekal mini festival s pomenljivim naslovom Tudi mladi smo Izola! Sobotni poletni večer bodo začinile skupine Overused, The Black Room in Messerschmitt.

Foto: Facebook Messerschmitt

Festival Tudi mladi smo Izola! so si organizatorji sprva zamislili v letnem kinu Arrigoni, kjer so tovrstni koncerti na odprtem domovali minula leta, a so se zaradi pritožb nekaterih someščanov iz soseščine odločili upoštevati rek “pametnejši odneha”. Ker pa v Izoli živijo tudi mladi, tako po letih kot po srcu, ki vsako leto bolj občutijo pomanjkanje koncertov alternativne glasbe, niso kar tako vrgli puške v koruzo, temveč predvidene tri koncerte premestili pod domači krov.

Danes zvečer, s pričetkom ob 19. uri, bo terasa Hangar bara kipela v ritmih punk-rocka. Za ogrevanje bodo poskrbeli mladi ankaranski fantje pod imenom Overused, ki bodo dobra uvertura v vročico sobotnega rock’n’roll večera.


Za domačimi glasbeniki bodo oder zasedli reški The Black Room. Štiričlanski rock band je nastal na Reki leta 2014. Prvi album In This Town Lies a City so izdali dve leti kasneje, po njem pa so koncertirali po najprestižnejših festivalih na domačih tleh. Trenutno aktivno delajo na materialu za novo ploščo. Njihovo glasbo primerjajo z garage rockom s primesmi neo-psihadelije, noise popa, slišati pa je tudi močan vpliv osemdesetih in devetdesetih.

Za vrhunec mladim posvečenega dogodka pa se bodo prednje izstrelili puljski Messerschmitt, ki so bili v začetku devetdesetih eden najbolj vznemirljivih jugoslovanskih bendov z zagotovljenim pristankom v rock’n’roll raju. Žal je vmes posegla vojna, skupina je razpadla, ker pa čas včasih zakrpa še tako uničene stvari, so se tudi Messerschmitt ponovno sestavili. Bend s svojo več kot dvajset let dolgo zgodovino dokazuje, da je rock’n’roll v Istri še kako živ. Miro Kusačić (pevec) ima avtentično in resnično čutenje rock ‘n’ roll glasbe in dar za njeno izvajanje, na koncertih podžiga ogenj in ga razplamti, Messerschmitt pa kot skupina vedno pritisnejo na ogenj do konca.

Izolski Hangar prav tako dokazuje, da rock’n’roll še živi, vsekakor pa njegova ekipa ne bo dovolila, da bi se uresničila Mefova napoved v eni izmed zadnjih kolumn, v kateri je zapisal, da Izola postaja mesto upokojenih rokerjev, ki so pozabili, kaj so nekoč menda bili.

Nataša Fajon