DAN PSOV

Psi si zaslužijo sočutje in spoštovanje

Koper, 26. avgust 2018
Svetovni dan psov praznujemo od leta 2004, zanj pa je zaslužna Colleen Paige, ki je 26. avgust izbrala zaradi posebnega pomena. To je bil namreč dan, ko je njen oče posvojil prvega družinskega psa. S praznikom psov želi opozoriti na trpljenje številnih psov in spodbuditi njihovo posvojitev.

Foto: Nataša Fajon

“Psi poosebljajo tako zunanjo kot notranjo lepoto, sposobnost ljubezni in vezi s človekom, ki je ni mogoče doseči z nobenim drugim živim bitjem,” pravi Colleen.

Izvor človekovega najboljšega prijatelja sega že v davno prazgodovino. Ljudje in psi so si dolgih 140 stoletij delili vse – hrano in življenje. Vsa ta leta so psi zagnano pomagali človeku pri lovu in varovanju živine. V dolgi zgodovini so psi opravljali tudi vlogo vodnikov, čuvajev hiš in stanovanj, smetarjev, vojnih tovarišev, odigrali so pomembno vlogo pomočnikov pri psihoterapiji. Danes je pes postal človekov najboljši prijatelj – in prvi človekov živalski družabnik, ki ima pomemben vpliv na človeško družbo.

Svetovni dan psov je dan, ki opozarja na pomen psov v človeškem življenju. Psi namreč opravljajo številne dragocene vloge v družbah po vsem svetu. Dan je namenjem prav vsem pasmam psov, praznujejo torej tako čistokrvni psi kot mešančki.

Foto: Nataša Fajon

Poslanstvo svetovnega dneva psov je ozaveščanje javnosti o tem, koliko pasjih štirinožcev potrebuje našo pomoč, ker vsak dan nesebično delajo, rešujejo življenja, nudijo varnost in človeku omogočajo udobnejše življenje. Opravljajo namreč veliko stvari, ki jih človek ne more … zanj odkrivajo bombe, droge, rešujejo žrtve iz naravnih nesreč, preganjajo zločince, pomagajo invalidom … Ko človeku stojijo ob strani za njegovo varnost in svobodo, pogosto postavljajo na kocko svoja življenja.

Prav tako služi ta dan ozaveščanju javnosti o tem, da se moramo boriti proti izkoriščanju, mučenju in vsem drugim oblikam trpljenja, ki jim je izpostavljeno vse preveč psov v rokah brezvestnih ljudi.

Ustanoviteljica dneva psov opozarja tudi na milijone psov, ki jih ubijejo vsako leto, preprosto zato, ker so nezaželeni. Nezaželeni, ker niso seznanjeni z oskrbo, ki jo pes potrebuje, ker so jih kupili kot darilo otroku, ki ni držal obljube, da bo zanj skrbel, ker preveč lajajo, ker so si preprosto premislili. Na vse naslavlja prošnjo, naj se raje ne odločijo za pasjega ljubljenčka, če mu niso pripravljeni vračati ljubezni. Psi so namreč neverjetna, pogumna, občutljiva in čuteča bitja, ki si zaslužijo sočutje in spoštovanje.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Na Bernardinu odprli nov mačji hostel