GLASBA

Prvi predfestivalski večer v Kapelci

Včeraj je v portoroškem baru Kapelca potekal prvi predstavitveni večer glasbenikov, ki bodo nastopili na letošnjem festivalu Melodije morja in sonca. Predstavitveni večeri so nekakšen uvod v sobotno vročico, ko bo na velikem odru portoroškega amfiteatra zadonelo štirinajst novih skladb, obiskovalci Avditorija, radijski poslušalci in televizijski gledalci pa bodo med njimi izbirali in izbrali tisto, ki jim bo najbolj segla do srca.

Na sinočnjem “malem” festivalskem odru so se obiskovalcem Portoroža najprej predstavili Prifraski muzikanti, ki so se v slovenskem prostoru uveljavili predvsem na področju etno glasbe. Pohvalijo se lahko s štirimi zmagami na Festivalu narečnih popevk v Mariboru in eno zmago na Slovenski popevki leta 2009. Na svoji dosedanji glasbeni poti so izdali 23 zgoščenk. V soboto se bodo predstavili s skladbo Tako, kot je, je prav.

Za simpatičnimi gospodiči sta na oder stopila Andreja Čamernik in Daniel Rampre, ki sta svojo skupno glasbeno pot začela ravno v Portorožu, ko je med njima preskočila ljubezenska iskrica. Na festivalu se bosta predstavila s skladbo, ki nosi naslov Za ljubezen sta potrebna dva.

Na predstavitvenih večerih pred velikim sobotnim finalom lahko obiskovalci prisluhnejo tudi tekmovalnim melodijam, kar je letošnja novost. Danes in jutri se bo v baru Kapelca predstavilo še preostalih deset izvajalcev.


Kot tretji se je na odru Kapelce predstavil Aleksander Novak, ki svoje skladbe piše že od konca osnovne šole. Močna slabovidnost, ki ga spremlja od rojstva, mu je vedno dajala dodaten zagon za življenje in izžarevanje nečesa drugačnega, kar skuša deliti tudi s svojimi poslušalci. Na letošnjem MMS-u bo predstavil skladbo Mesto rož.

Predzadnja sta včerajšnje obiskovalce z glasbo nagovorila Klepač in Gustinčič, ki sta na MMS-u nastopila že leta 2015 s pesmijo Malo za hec, malo zares in zasedla 2. mesto. Letos bosta znova poskusila s skladbo Moje oči.

Večer je zaključila skupina The Woodlanders, ki jo sestavljajo mladi, profesionalni glasbeniki, njen ustanovitelj ter avtor vseh besedil in glasbe pa je Tomaž Hostnik. Mladi nadebudneži so za portoroški festival pripravili skladbo Poletje.

Nataša Fajon