TOPONOMASTIKA

Prve table z nekdanjimi poimenovanji mestnih trgov že krasijo Koper

Koper, 14. september 2018
Včeraj, 13. septembra 2018, so delavci “Marjetice” ob prisotnosti podžupana Mestne občine Koper, Alberta Scherianija, predsednika Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper, Fulvia Richterja, in predsednika občinske komisije za toponomastiko, Damiana Fischerja postavili prve obvestilne table z nekdanjimi poimenovanji mestnih trgov.

Foto: CAN Koper

Najprej bodo z nekdanjimi poimenovanji opremili trge, ki pričajo o bogati zgodovini in kulturni dediščini tega prostora, do konca leta pa naj bi z osmimi tablami označili še prečne ulice v Čevljarski ulici. Slednje so danes samo oštevilčene s hišnimi številkami, nekoč pa so imele svoja imena in kot take tudi pričale o nekih zgodbah.

“Gre za pomemben dosežek v oživljanju in vrednotenju kulturne in zgodovinske dediščine tega prostora, na katero bi morali biti ponosni vsi prebivalci Kopra,” je dejal Alberto Scheriani.

Dodal je, da je to plod dela Komisije za toponomastiko pod vodstvom Damiana Fischerja, ki je trajalo skoraj štiri leta. V procesu raziskovanja so sodelovali mestni svet, zavod za kulturno dediščino in skupina raziskovalcev ter zgodovinarjev. Slednji so predlagali, da se pri izbiri imen uporabi dokument t.i. “Comissione Martissa” iz leta 1884. Ta velja za prvi dokumentiran zapis z uradnimi poimenovanji koprskih trgov in ulic, ki pa so stopila v veljavo šele leta 1905.

 

 

Foto: MOK

Fischer je poudaril, da table ne spreminjajo obstoječih poimenovanj, so le obogatitev s podatki o preteklosti Kopra. Podatki, ki so v prvi vrsti namenjeni Koprčanom, ne nazadnje pa tudi obiskovalcem mesta.

Kot je še dejal, je v zadnjih mesecih potekala intenzivna kampanja za ozaveščanje javnosti, ki je zagotovo vplivala na to, da so le trije lastniki stavb imeli pripombe na postavitev tabel, obvestili pa so jih 142. Dve pripombi sta se nanašali na isti objekt, zato so jih povabili na pogovor in skupaj našli rešitev, je še dodal Fischer.

Z obvestilnimi tablami bodo v naslednjih fazah opremili še druge ulice mestnega jedra, potekajo pa tudi pogovori s Slovensko turistično organizacijo (STO), da bi table dopolnili z informacijami turističnega in zgodovinskega značaja. V koprski občini so za izdelavo tabel v treh jezikovnih različicah zagotovili 9000 evrov.

Nataša Fajon

Povezane vsebine:

Veterinar, ki rešuje živali tudi v prostem času

Novi predsednik koprskih študentov je Jure Ciglar