MEDNARODNI DAN PROSTOVOLJSTVA

Prostovoljke/prostovoljci se odzovejo prvi. Tukaj. Vsepovsod.

Piran, 5. december
Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj ali krajše Mednarodni dan prostovoljstva je razglasila Organizacija združenih narodov na 40. zasedanju generalne skupščine 17. decembra 1985. Od takrat se vlade, Združeni narodi in civilnodružbene organizacije pridružujejo prostovoljkam in prostovoljcem vsega sveta pri praznovanju 5. decembra, mednarodnega dneva prostovoljstva.

Uradni video, ki ga je Organizacija Združenih narodov izdala ob tej priložnosti:

Mednarodni dan prostovoljstva omogoča organizacijam, ki v svoje programe vključujejo prostovoljce/prostovoljke, ter posameznim prostovoljkam in prostovoljcem, da pokažejo javnosti, kaj so prispevali s prostovoljskim delom na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni pri doseganju razvojnih ciljev tega tisočletja.

Ti cilji so izkoreniniti skrajno revščino, doseči univerzalno osnovnošolsko izobrazbo, zagotoviti enakost med spoloma in omogočiti večji vpliv žensk, zmanjšati smrtnost otrok
izboljšati zdravje mater, boriti se proti HIV/AIDS, malariji in drugim boleznim, zagotoviti okoljsko trajnost, razviti globalno partnerstvo za razvoj.

Foto: Prostovoljstvo.org

Foto: Prostovoljstvo.org

V Društvu SOS so se ob današnjem dnevu zahvalili prostovoljkam društva.

“Ob tej priložnosti se iskreno zahvaljujemo vam, ki v teh težkih časih izkazujete svojo solidarnost in srčnost s tem, da posvečate svoj čas reševanju hudih življenjskih stisk, v katerih se znajdejo žrtve nasilja in njihovi bližnji. Iskrena hvala za vaše delo, vaš čas, vaš trud in vašo neprecenljivo pomoč ljudem v stiski,” so zapisali.

Dodali so, da je ministrstvo za javno upravo v skupnem poročilu o prostovoljstvu v Sloveniji za leto 2016 objavilo, da je bilo največ prostovoljskega dela opravljenega na področju socialne dejavnosti – skoraj 62,5 odstotkov vseh prostovoljskih ur. Tudi Društvo SOS telefon v svoje programe in aktivnosti vključuje prostovoljno delo na področju socialne dejavnosti.

Po njihovih besedah mednarodni dan prostovoljstva predstavlja edinstveno priložnost, da prostovoljke in prostovoljci ter organizacije proslavijo svoja prizadevanja, delijo svoje vrednote in predstavijo svoje delo v svojih skupnostih, nevladnih organizacijah, državnem in zasebnem sektorju. Predstavlja priznanje solidarnosti prostovoljk in prostovoljcev po svetu, ki se v času krize odzovejo na klice, pomagajo rešiti življenje danes in podpirajo tiste, ki želijo jutri živeti z dostojanstvom.

Organizacija Združenih narodov je za letošnjo temo Mednarodnega dneva prostovoljstva izbrala temo Prostovoljke/prostovoljci se odzovejo prvi. Tukaj. Vsepovsod. #VolunteersActFirst. Here. Everywhere.

NF

Povezane vsebine:

Vsi smo odgovorni za odkrivanje spolnih napadov na otroke

Nekatere skrivnosti ne smejo ostati skrite

Razlog za nasilje posameznika se skriva v nasilju, ki ga navadno ne vidimo

Sociodrama – igra vlog za družbene spremembe

Ali sem nor