FILMSKA RECENZIJA

Projekt Titan

Izola, 18. april 2018
V slovenskih kinodvoranah se že kak teden predvaja ena izmed novejših znanstveno-fantastičnih stvaritev z naslovom Projekt Titan, ki napeljuje na nekaj veličastnega, mogočnega, skorajda nadzemeljskega.

Foto: YT

Zemlja ni več primerna za življenje. Na otoku sredi Atlantika se izvaja skriti eksperiment, ki naj bi prilagodil človeka za bivanje na novoizbranem planetu – Saturnovi luni Titan, ki naj bi bil še edini primeren planet za bivanje človeka. Izkaže pa se, da so osebki, vključeni v raziskavo, poskusni zajčki za še hujšo, nepričakovano namero – koloniziranja tega planeta.

Osnovna premisa nove fantazijske nadrealistične pripovedi sloni na zapuščanju sveta, na katerem živimo, brez dejanske rešitve in predloga o načinu zapuščanja, zgolj z neoprijemljivim konceptom enega samega znanstvenika, ki proti koncu projekta niti sam ne verjame več vanj.

Ideja o preobremenjenosti Zemlje in posledičnem iskanju boljšega jutri ni nič novega v filmski srenji (omenimo lahko Interstellar), ideja o boljšem jutri pa ni nič novega v vsakdanji srenji. Projekt Titan zastavi okvire nekoliko nad pričakovanji, še posebej z Worthingtonom v glavni vlogi, vendar že ob polovici filma zaide s poti, saj začutimo ‘padec’ v napetosti in kompleksnosti zgodbe. Nekako se tako režiser kot sam potek pripovedi obnašata kot lastna zgodba – prenehata verjeti vanjo.

Foto: YT

Postavljeni smo – vsaj deloma – pred pojem Nadčloveka, ki naj bi bil naslednji korak v razvoju sedanjega človeka in bi nadaljeval linijo človeštva, a nietzschejanska filozofija ter koncept filma si nista niti najmanj blizu. Nietzsche je verjel v proces razvoja, prihoda/nastajanja nadčloveka, medtem ko Projekt Titan ‘ustvari’ novega človeka skorajda v epruveti. Nietzsche je slepo verjel v prihod/nastanek Nadčloveka, Projekt Titan prične dvomiti vanj/vase.

Pretenciozni naslov, ki demantira film že v zasnovi, ni v pomoč, saj so Titani v grški mitologiji obstajali pred človekom – kar pomeni, da so že Grki postavili Titane v razvojno predhodni položaj. Poudarjam, mitološko gledano. Navezujoč se na mitologijo je torej sama ideja Titana mitološka, ergo neutemeljena, neobstojna in do neke mere pripovedna. Torej, Titani so primorani propasti, tako kot njihove izpeljanke v kakršnih koli konceptualnih oblikah.

Morda pa bi morala ideja še zoreti, počakati na svojo fazo razvoja in se šele takrat konkretneje oblikovati.

Erik Toth

Povezane vsebine:

Ognjeni obroč: Vstaja

Zadnji ledeni lovci (dokumentarni film o težki resnici Inuitov)

Železne stopinje (dokumentarni film o začetku slovenske heavy metal scene)

Rok Biček: Film ima že od nekdaj veliko aktivacijsko moč

Družina, drugi Bičkov filmski dosežek