NEPREMIČNINE

Prodaja nepremičnin v poletnih mesecih

Kar nekako samoumevno nam je, da se največ prometa z nepremičninami vrši v poletnem času, v času najlepših mesecev leta, ko smo vsi veseli in zadovoljni, saj je le prišlo dolgo pričakovano in vsakič znova močno zaželeno poletje, kajne?

Temu bi sicer lahko tudi delno pritrdili, vendar ni ravno in vedno tako, ni nujno pravilo, da se v poletnih mesecih nepremičnine kar same prodajajo. Gre za splet okoliščin, primeren nabor nepremičnin v ponudbi ter tudi nezanemarljiv človeški faktor oz. osebni pristop izkušenega prodajalca nepremičnin oz. nepremičninskega posrednika.

Večino počitniških nepremičnin se dejansko proda že v poznem zimskem in spomladanskem času, ko se že pospravi smučarska oprema in ko že diši po pomladi, saj dobro organizirani kupci običajno želijo imeti vse že urejeno, po možnosti prenovljeno in opremljeno do najlepših poletnih dni.

V poletnih mesecih se veča zanimanje za nakup nepremičnin s strani zdomcev, ki so v času dopustovanja precej bolj navdušeni nad domačo, rodno Slovenijo, saj jo vsakič znova in zelo radi raziskujejo ter že poznane kraje razkazujejo svojcem in prijateljem.

Obstaja segment kupcev, ki jim pravimo turistični kupci. To so kupci, ki se z obiskom slovenske obale prvič ali večkrat zapored nad njeno dejansko in v svetu čedalje bolj prepoznavno lepoto in dostopnostjo tako navdušijo, da se resneje zanimajo za nakup nepremičnine.

V zadnjih letih so dokaj pogosti ruski in ukrajinsko govoreči turisti, ki se za nakup nepremičnine odločajo z namenom kasnejšega bivanja ali kot naložbo za drugi dom. Jugovzhodni del Evrope jim je geografsko in govorno bolj blizu, zlasti balkanske države že zaradi podobnosti jezikov.

Sedaj pa še nekaj besed o morda najbolj zanimivem segmentu kupcev v poletnem času, o lokalnih kupcih oziroma o samih prebivalcih obmorskih krajev. Poletni meseci in težko pričakovani konec šolskega leta je čas, ko se družine lahko organizirajo in selijo v nova in večja domovanja.

Poletje je primeren čas za vse nepremičnine. Je primeren čas za vse aktivnosti, za prodajo, nakup in selitev, ko so že zaradi večje možnosti načrtovanja dopustov tudi lažje izvedbe vseh aktivnosti, povezanih z nepremičnino.

Ob vsem naštetem nikar ne pozabimo še na lastni dopust. Pravi dopust oziroma prosti čas, ko se umirimo, sprostimo in lahko tudi bolj racionalno razmišljamo o katerikoli odločitvi, aktivnosti, povezani z nepremičnino v obmorskem kraju, bodisi da gre za prodajo, nakup ali menjavo …

Foto: Branko Lončar

Naj bo dopust kvalitetno preživet prosti čas z družino in bližnjimi, naj bo čas, ko si znova napolnimo baterije za nove nepremičninske izzive!

Veselo, prijetno poletje vam želimo!

Obala nepremičnine d.o.o., Branko Lončar, vodja prodaje

Povezane vsebine:

Kako določiti primerno izhodiščno prodajno ceno in prodati nepremičnino? (2. del)

Kako določiti primerno izhodiščno prodajno ceno in prodati nepremičnino?