BRALNA POBUDA

Primorci beremo 2018 – od izvira Soče do Sečoveljskih solin

Piran, 16. april 2018
Tudi letos bo potekala bralna pobuda Primorci beremo, vanjo pa so vključene vse primorske splošne knjižnice. Projekt se bo pričel 23. aprila.

Kot so sporočili iz Mestne knjižnice Piran, bralna pobuda Primorci beremo beleži letos že dvanajsto ponovitev.

Z njo primorske splošne knjižnice, vse od izvira bistre Soče pa do modrega Jadranskega morja in Sečoveljskih solin, spodbujajo bralce, da sežejo po slovenskih avtorjih. Na bralnem seznamu je letos 63 proznih in 11 pesniških del. Prevladuje leposlovje za odrasle, nekaj knjig pa je tudi za malo mlajše (ali mlade po srcu), prav tako je na sezanmu poljudno-znanstvena literatura z različnih področij.

Projekt, ki bo zaživel 23. aprila, na svetovni dan knjige, sooblikuje vseh 10 primorskih splošnih knjižnic: Lavričeva knjižnica Ajdovščina,  Mestna knjižnica in čitalnica Idrija,  Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Mestna knjižnica Piran, Kosovelova knjižnica Sežana, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Narodna in študijska knjižnica v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici.

Za sodelovanje v projektu morajo primorski bralci do 9. novembra prebrati najmanj pet proznih del in eno pesniško zbirko ter oddati bralna znamenja z osnovnimi podatki o knjigi in bralcu.

Začetek skupnega bralnega projekta bodo knjižnice obeležile z različnimi literarnimi večeri in drugimi dogodki:
• v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija bo 18. aprila ob 19. uri literarni večer z Davorinom Lenkom in predstavitev njegovega romana Bela pritlikavka.
• V novogoriški knjižnici Franceta Bevka bo 23. aprila ob 18. uri potekal pogovor z Mojco Širok, v katerem bo predstavila roman Pogodba. Z avtorico se bo pogovarjala Tina Podgornik.
• V ponedeljek, 23. aprila, ob 19. uri bo v Mali dvorani Kulturnega doma Bovec tolminska knjižnica predstavila knjigo Naturopatski nasveti in recepti Erike Brajnik.