PRIFARSKI MUZIKANTI

Prifarci s prijatelji prihajajo prvič v Sečovlje

Sečovlje, 20. marec 2018
V jubilejnem letu 2018, ko Prifarski muzikanti praznujejo 30. obletnico svojega bogatega glasbenega delovanja, potujejo s koncerti širom po Sloveniji.

Tako bodo v nedeljo, 15. aprila, tudi na Primorskem in prvič v Sečovljah. In ne bodo prišli sami. Z njimi bodo tudi gosti; Andraž Hribar, doma iz Kočevja, ki bo zapel najprej s Prifarci, nato pa še ob spremljavi odlične violinistke Anje Bukovec. Prvič bo z njimi zapela italijanske in hrvaške uspešnice odlična pevka z Reke Barbara Štimac, ki ima tudi prifarske korenine. Njena mama je namreč doma pri Fari v Kostelu, Barbara pa na nastopih navdušuje s svojim specifičnim vokalom in ekstravagantnim načinom oblačenja, na Hrvaškem ji pravijo celo »žena sa stilom«.

S Prifarci pa bo zapel tudi domači nadobudni šolski zborček, ki prepeva na mali podružnični šoli Sv. Peter nad Sečovljami. Skratka, pripravili vam bodo pester in presenečenj poln večer z obilo slovenskih ljudskih pesmi, popevk, zimzelenih melodij, tujih uspešnic, pa tudi kakšna dalmatinska se bo našla.

Tistega vročega poletja, leta 1988, ko so nastali Prifarski muzikanti, so kariero začeli kot spremljevalna tamburaška skupina domače kostelske folklorne skupine. Tako so ljudsko pesem vedno nosili s seboj, kamorkoli jih je že zanesla pot. In ljudska je tudi njihova prva in doslej največja uspešnica, pesem Mlinarca. Po petih letih so izdali svojo prvo kaseto. Od takrat so jih izdali že lepo število, kar 27. Pa tudi nagrad se je nabralo kar nekaj; Zlati petelin za najboljši etno album, zmaga na festivalu Etno Kostel, zelo svetleča in bleščeča zmaga na festivalu Slovenska popevka 2009 s pesmijo Tisti nekdo in kar štiri zmage na Festivalu narečnih popevk v Mariboru. Lani so se prvič preizkusili v Portorožu na festivalu Melodij morja in sonca in s pesmijo »Tako kot je, je prav” poželi številne simpatije občinstva. Zdi se, kot da so Primorsko odkrili šele lani. Praktično v tem delu Slovenije koncertov skorajda niso imeli, čeprav kot sami pravijo, imajo na koncertih najbolj zajeten del ljudskih pesmi prav primorskih, če pa k temu dodajo še pesmi Vejica rožmarina, Moja Izola in Že nona mi je rekla, pa primorske skorajda prevladajo.

No, glede na to, da prihajajo iz Fare ob Kolpi, majhne vasice v občini Kostel, ki šteje približno toliko prebivalcev kot ima hiš, so še posebej ponosni na tradicionalne jesenske nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani. Doslej se jih je zvrstilo že deset – lani Prifarska desetka – in vsak je mogočnejši in še bolje obiskan od prejšnjega. Kaj bo šele letos novembra, ko bodo slavili 30 let delovanja?

S pesmijo in vižami ohranjajo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, odlikuje jih štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa jih – ne glede na to, da zaigrajo skoraj vse, kar jim pride pod prste – uvrščajo med najboljše etno glasbene skupine na Slovenskem. Ljudsko pesem Prifarci vedno nosijo s seboj, kamorkoli jih že zanese pot iz domače Fare, Kostela ob Kolpi, kjer je nastala tudi njihova Mlinarca.

Vabljeni, da skupaj uživamo v nedeljo, 15. aprila 2018, ob 18. uri v dvorani Osnovne šole Sečovlje.

Vstopnice za njihov koncert dobite na vseh Eventim prodajnih mestih (Petrol, Pošta Slovenije, OMV … )
Info: 031 363 – 179