NADALJEVANJE SOJENJA

Pričanje nekdanjega člana uprave Istrabenza Srečka Kende

Koper, 29. avgust 2018
Danes se je nadaljevalo sojenje Igorju Bavčarju in Miroslavu Golubiću zaradi domnevnega oškodovanja Istrabenza pri obveznem nakupu delnic Intereurope. Kot priča je nastopil nekdanji član uprave Istrabenza Srečko Kenda.

Foto: WK

Obtožnica nekdanjemu predsedniku uprave družbe Istrabenz, Igorju Bavčarju, in nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holding, Miroslavu Golubiću, očita zlorabo položaja v terminskem poslu Banke Celje in Maksime Holding, v katerega je Istrabenz vstopil leta 2007. Pri tem naj bi namreč sodelovala s sklenitvijo in podpisovanjem različnih pogodb in listin.

Posel se je nanašal na obvezen nakup delnic Intereurope po točno določeni ceni in v točno določenem obdobju, tako da je ob zapadlosti terminskega posla vso škodo, ki bi jo sicer iz tega posla utrpela Maksima Holding, nase prevzel Istrabenz.
Družba naj bi bila pri tem oškodovana za dobrih 3,7 milijona evrov.

Srečko Kenda je danes na koprskem sodišču zavrnil navedbe Golubiča, po katerih naj bi pri spornem poslu na strani Istrabenza sodeloval on sam, s komentarjem, da se česa takega ne spomni.

Po njegovih besedah se je kot član uprave sicer ukvarjal tudi s področjem financ, pristojnosti pa niso bile razdeljene natančno, konkretnih poslov z delnicami Intereurope pa se ne spomni.

Kot je povedal, je bilo njegovo članstvo v upravi formalno in vsaj od junija zaradi nesodelovanja z Bavčarjem za večino poslov sploh ni vedel ali je zanje izvedel kasneje. Takrat naj bi po njegovih besedah večino poslov vodil Kristjan Sušinski.

Glede podpisovanja pogodb je Kenda pojanil, da jih kot član uprave ni mogel podpisati brez sopodpisa prvega moža Bavčarja, medtem ko jih je slednji lahko podpisoval sam.

Prav tako je zavrnil izjave nekdanjega nadzornika Istrabenza, Bojana Korsike, o domnevni veliki vlogi, ki naj bi jo imel pri poslovanju Maksime Holding, in jih označil za smešne.

Uredništvo