AKTUALNO

Pri drugem tiru niti maketa ne uspe

Letošnja pomlad je namesto toplejših temperatur in na splošno boljšega počutja prinesla politično-gospodarske afere in zdrahe. Vrhovno sodišče je namreč odločilo, da bo referendum o drugem tiru treba ponoviti, ker pa se je zataknilo že s samo maketo drugega tira, je odstopil še premier.

Miro Cerar je v svoji izjavi o predčasnem odhodu z mesta predsednika vlade dejal, da je projekt drugi tir doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije, sam pa v takšnih zgodbah ne želi sodelovati.

Ni bil napačen le referendum o drugem tiru, temveč tudi postopek izbire za izdelavo makete drugega tira. V javnost so sprva pricurljale informacije, da je maketa preplačana, nato je direktor Direkcije za infrastrukturo Damir Topolko pojasnil, da je pristojna komisija pri izračunu uporabila program excel, formule pa “niso bile ustrezno korigirane”.

Direkcija RS za infrastrukturo je zato naložila Agenciji za varstvo konkurence, naj preveri, ali so bila ravnanja obeh ponudnikov pri javnem naročilu za izdelavo makete skladna s predpisi, od izvajalca pa so zahtevali, da do ugotovitev agencije maketo umakne.

»Zakon naj zabrišejo v smeti«

“Če ne znaš niti makete narediti, kot je treba, ni šans, da bi spravil skupaj drugi tir,” so premieru v svojem slogu odgovorili v Sindikatu žerjavistov pomorskih dejavnosti Luke Koper. Poudarili so, da bi lahko, če bi jih premier le poslušal, za izgradnjo že zasadili prvo lopato. Naslednji vladi pa so v sindikatu predlagali, naj posluša delavce, išče rešitve, predvsem pa zabriše zakon o izgradnji in financiranju drugega tira v smeti in se loti gradnje.

V odzivu na dogajanje so bolj spravljivi v samem pristanišču. »V Luki Koper upamo, da se bo projekt izgradnje drugega tira vseeno nadaljeval, saj je od njega odvisen dolgoročni razvoj pristanišča,« so nam odgovorili na vprašanje o komentarju.

Bolj zgovoren je bil v svojem odzivu nekdanji šef koprskega pristanišča, Gašpar Gašpar Mišič. »Projekt, kakršen je drugi tir in podobni razvojni infrastrukturni projekti, bi morali biti skupni imenovalec vseh politik, a žal niso,« pravi in dodaja, da se slovenski politiki premalo zavedajo, da lahko boljšo prihodnost dosežemo tako, da jo sami ustvarimo.

Za odziv smo vprašali tudi vse štiri župane istrskih občin. Medtem ko se koprski župan Boris Popovič in piranski župan Peter Bossman na vprašanje nista odzvala, je ankaranski prvi mož Gregor Strmčnik dejal, da zadeve ne želi komentirati. »Škoda časa, besed, komentarjev in vsega ostalega za zadevo, ki je več kot očitno potrebna – ne samo za potrebe luke, ampak za potrebe vseh tukaj delujočih in živečih ljudi. Če bi vse besede, čas in energijo usmerili v dejansko izvedbo, bi to prepotrebno železniško povezavo že zdavnaj imeli,« pa je prepričan župan Občine Izola, Igor Kolenc.

Politika v Bruslju o pomenu transportne logistike

Zaman smo čakali tudi odziv gospodarskega ministrstva ter Slovenskih železnic, medtem ko se je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič 22. marca v družbi premiera mudil na transportno-logistični konferenci v Bruslju. Izpostavil je pomen logistike in transporta za gospodarstvo in poudaril, da je naloga Slovenije okrepiti svojo vlogo na področju transportne logistike. Dodal je, da se Slovenija zaveda svoje geostrateške lege, kar dokazuje s pomembnimi infrastrukturnimi projekti, med katerimi je omenil tudi drugi tir med Divačo in Koprom.

Da je za razvoj Luke Koper ključna izgradnja drugega tira, je v Bruslju poudaril državni sekretar Jure Leban, na konferenci pa je tir omenil tudi Cerar. Opozoril je, da mora Slovenija okrepiti svojo strateško geografsko prednost s sodobno infrastrukturo, saj geografska lokacija sama ne zadostuje. »Ni mi treba poudariti, da drugi tir Divača – Koper ni le v slovenskem strateškem interesu, temveč tudi v interesu držav v zaledju oziroma celotne Evrope,” je še dodal.

Eva Branc

Povezane vsebine:

Odziv Sveta za civilni nadzor izvedbe projekta drugi tir na zlorabo podpisa Koordinacijskega odbora

Vili Kovačič: “Vladi se mudi navidezno, hoče le prvo lopato!”