OPOZORILO

Previdno z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo

Piran, 12. december
Nacionalni inštitut za varovanje zdravja opozarja prebivalce občine Piran, kjer je meteorna voda poplavila kmetijske površine in s tem živila, da je potrebno s slednjimi ravnati previdno.

Foto: Sečovlje, avtor: KS Sečovlje

Najpomembneje je, da živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavržemo. Ostala živila pregledamo, če morda ne vsebujejo tujkov (koščkov stekla, drobcev drugih poškodovanih predmetov …), v primeru tujkov živilo, zavržemo. Vsebino iz poškodovanih vreč, ki ni bila v stiku s poplavno vodo, preložimo v nove vreče, ki jih skladiščimo ločeno od nepoškodovanih in jih prednostno porabimo.

Zavreči je treba pločevinaste konzerve z živili, ki so kakorkoli poškodovane, npr. so napihnjene, predrte, zarjavele, brez označb in živila v poškodovani, razpokani, polomljeni stekleni embalaži.

Živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti ali stekleni embalaži, ki je prišla v stik s poplavno vodo, so najverjetneje varna. Če je le mogoče, zunanjost embalaže pred uporabo očistimo in jo v celoti operemo. Če je mogoče, površino embalaže tudi razkužimo z ustreznim razkužilom po navodilih proizvajalca. Pazimo, da razkužilo ne pride v stik z živilom.

Živila, ki so bila izpostavljena kemičnemu onesnaženju, je treba zavreči. Na splošno velja, da kemičnih snovi ne moremo sprati z živil (npr. naftnih derivatov …).

Foto: NIJZ, Za povečavo klikni

Foto: NIJZ, Za povečavo klikni

Več informacij, kako ravnati z živili ob popavah najdete v naslednjem dokumentu.

NIJZ

Povezane vsebine:

Zaradi obilnih padavin poplavljena celotna Sečoveljska dolina