FESTIVAL VRTNIC

Preplet vrtnic in roséjev na festivalu v Portorožu

Portorož, 28. maj 2018
Minuli konec tedna je bil Portorož v znamenju vrtnic in roséja. V tamkašnjem turističnem združenju, pravijo, da so preplet njunih barv, okusa in vonja pozdravili številni obiskovalci PortoRose2 – Rose & Rosé Festivala, ki so v Rožnem vrtu in Hotelu Kempinski Palace Portorož degustirali izbrana slovenska vina rosé. Za sproščeno vzdušje v vrtu je poskrbel tudi gost, Jan Plestenjak, ki je v najbolj znano portoroško gredico posadil Vrtnico slavnih.

V soboto in nedeljo se je z rosé vini predstavilo več kot 30 vinarjev. (foto: Alenka Slavinec)

S festivalom so se 26. in 27. maja poklonili vrtnici Portorož in slovenskim vinom rosé. Ti po besedah TZ Portorož doživljajo v zadnjih letih pravi razcvet, saj se vedno več odličnih vinarjev odloča za pridelavo teh mirnih in penečih vrst vina. V soboto in nedeljo se je v Rožnem vrtu predstavilo več kot trideset vinarjev, več kot šestdeset obiskovalcev pa je lahko rožnato obarvana vina tudi okusilo na ekskluzivni degustaciji Rosé wines masterclass v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož, v organizaciji Zavoda SloVino in Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem (UP). Gala degustacijo, ki je do sedaj največja vodena degustacija rosé vin pri nas, sta vodili prof. dr. Tatjana Košmerl in Tadeja Vodovnik Plevnik.

Na festivalskem prizorišču so kraljevale vrtnice, še posebej vrtnica Portorož, ki jo je Turistično združenje Portorož registriralo pred šestimi leti. “Hvaležen sem vsem, ki negujete portoroško vrtnico, in tako pozorno skrbite za sloves naše turistične destinacije,” se je organizatorjem in ljubiteljem portoroške vrtnice v uvodnem nagovoru zahvalil župan Občine Piran Peter Bossman.

Jan Plestenjak pri sajenju Vrtnice slavnih v Rožni vrt. (foto: Alenka Slavinec)

Vrtnico slavnih je letos skupaj s svojo ljubeznijo do morja posadil Jan Plestanjak.

“Zaljubljen sem v slovensko obalo in to navdušenje ponosno delim tudi z drugimi. Hvala, da ste to prepoznali in mi za to podelili priznanje. Moramo gojiti ljubezen do svoje izjemne dežele,” je povedal.

Priznal je, da vrtnarskih veščin ne obvlada najbolje, a po besedah organizatorjev se je pri sajenju najbolj slavne portoroške vrtnice odlično izkazal.

Nuška Drašček z La vie en rose očarala mimoidoče. (foto: Alenka Slavinec)

“Želimo si, da bi Vrtnica Portorož zacvetela v čim več vrtovih in da bi Festival vrtnic in rosé vina, postal nepogrešljivi del turistične ponudbe Portoroža in Pirana,” je dodal mag. Igor Novel, direktor Turističnega združenja Portorož.

Organizatorji so med obiskovalce Portoroža razdelili več sto vrtnic, sadike vrtnice Portorož, ki so jo obiskovalci lahko kupili na prizorišču, pa bodo odslej krasile mnoge vrtove. Za dobro vzdušje v Rožnem vrtu so poskrbeli jazz in blues ritmi Dixie Šok Banda, adrenalinska F&B Acrobatics, plesalka v krogli Plesnega teatra Igen, teater ZUM in ulični teater z Nuško Drašček. Za kulinarično razvajanje sta poskrbela LifeClass Portorož in chef Filip Matjaž.

Čudovita kulisa v Rožnem vrtu je navdušila obiskovalce PortoRose2 – Rose & Rosé Festivala. (foto: Alenka Slavinec)

Festival je imel tudi dobrodelno noto, saj so z darili, ki so jih prispevali Hoteli Bernardin, LifeClass Portorož, Thalasso Spa Lepa Vida, Kantina Rikardo, slikar Zvone Mordej in otroci, ki so ustvarjali v kreativnih delavnicah, zbrali nekaj manj kot 700 evrov za družino petletne Anje iz Lucije, da bi ji pomagali v boju s hudo boleznijo.

Povezane vsebine:

Vrtnica Portorož povezala lepoto in dobrodelnost