TURISTIČNA TAKSA

Predstavitev osnutka odloka o turistični taksi

Koper, 16. marec 2018
Skupnost občin Slovenije je v sredo organizirala seminar, na katerem so predstavili tudi osnutek odloka o turistični taksi. Slednjega namreč morajo občine sprejeti do 15. junija letos.

Foto: Občina Koper

Kot so pojasnili na koprski občini, je nov odlok potreben zaradi novega Zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki ga je nedavno sprejel državni zbor, v skladu s katerim morajo občine najkasneje v treh mesecih po uveljavitvi uskladiti splošne akte – odloke, ki določajo višino turistične takse do 2.5 evra.

Zaradi potrebnih sprememb odlokov, ki so se nazadnje spreminjali že pred leti, so na Skupnosti občin ocenili, da bi bila dobrodošla osvežitev znanja, potrebnega za pripravo dobrih odlokov, ki bodo omogočali razvoj turizma na turističnih območjih in učinkovit nadzor.

Na včerajšnjem seminarju v Ljubljani je poglavitne spremembe zakona, ki jih občine ne smejo spregledati, predstavila državna sekretarka MGRT Eva Štravs Podlogar, so še zapisali v sporočilu za javnost na MOK. Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak pa je spregovorila o trženju slovenskega turizma v luči nove strategije in zakonodaje, o različnih vidikih, povezanih s področje turizma pa so govorili še še Renata Martinčič z MGRT, Jorg Petrovič z Računskega sodišča in Andrej Troha iz Službe Vlade za zakonodajo.

Foto: Občina Koper

Na koprski občini so izpostavili, da je bila med govorci tudi vodja Turistične organizacije Mestne občine Koper mag. Tamara Kozlovič, ki je udeležencem seminarja predstavila delovni osnutek odloka o turistični taksi in jim podala praktična priporočila pri njegovi pripravi.

Srečanje je bilo obenem priložnost za delitev izkušenj z dosedanjimi ureditvami občin in delitev dobrih praks na tem področju, ki so jih predstavili predstavniki občin Bled, Izola in Kranjska Gora. Medtem, ko je izkušnje na področju nadzora nad pobiranjem turistične takse predstavil Gregor Jarkovič, občinski inšpektor Medobčinskega inšpektorata in redarstva Občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora In Žirovnica.

Povezane vsebine:

Istra znova razglašena za najboljšo destinacijo oljčnega olja na svetu

Iz Kopra v Trst kmalu z električnim avtobusom

Koprske soline