GIUSEPPE TARTINI

Predstavitev knjige Tartini, Padova, l’Europa

Piran, 26. september 2018
V soboto, 29. septembra 2018, bodo v Tartinijevi hiši predstavili knjigo Tartini, Padova, l ‘ Europa, v kateri je profesor Sergio Durante zbral raziskave o življenju in delu piranskega violinista. Ob predstavitvi tudi sprehod po Piranu po sledeh slavnega meščana.

Foto: Comunita degli Italiani Pirano

Giuseppe Tartini, priznan kot največji violinist osemnajstega stoletja, se je rodil v Piranu, 8. aprila 1692, in umrl v Padovi, 26. februarja 1770. Bil je vsestranska osebnost, violinist, glasbeni teoretik, skladatelj. Večina njegovih del je še neobjavljenih, najslavnejša pa je zagotovo sonata Vražji trilček. Legenda pripoveduje, da se mu je v snu prikazal sam vrag, ki je igral na violino. Ko se je Giuseppe Tartini prebudil, je melodijo zapisal in nastala je ena najbolj znanih ter zahtevnih evropskih skladb za violino.

Tartinijeva dejavnost se je razvijala med Piranom, Koprom, Benetkami in Padovo in tako vplivala na celotno evropsko kulturno okolje. Da bi bolje spoznali lik tega velikega evropskega intelektualca, bo 29. septembra ob 11. uri v dvorani vedut v Tartinijevi hiši profesor glasbene filologije na Univerzi v Padovi, g. Sergio Durante, predstavil svojo knjigo “Tartini, Padova, l ‘ Europa” (Sillabe Editore, 2017). Knjiga je povzetek raziskav o življenju in delu piranskega violinista, delo, s katerim skuša profesor Tartinija umestiti v zgodovinski in kulturni kontekst.

V tartinijevi rojstni hiši vas bodo pričakali že ob 10.30, ko vam bodo za dobrodošlico ponudili koktajl Tartini. Tako bomo lahko vsi skupaj nazdravili na bližnjo prenovo hiše.

Foto: CC

Po predstavitvi knjige se vam bo Piran s svojimi slikovitimi kotički razkril ob sprehodu po sledeh slavnega violinista. Dan se bo zaključil s pogostitvijo v znamenju osemnajstega stoletja v restavraciji La Bottega dei Sapori.

Program

10.30 Dobrodošlica
11.00 Predstavitev knjige Tartini, Padova, l’Europa profesorja Sergia Duranteja. Moderator: Kristjan Knez.
12.30 Sprehod po Piranu
13.30 Pogostitev v znamenju osemnajstega stoletja v restavraciji La Bottega dei
Sapori

Dogodek se izvaja v okviru projekta “tARTini: Turismo culturale all’insegna di Giuseppe Tartini – Kulturni turizem v znamenju Giuseppeja Tartinija”, sofinanciran s strani Programa Interreg V A Italija – Slovenija 2014 – 2020. Projektno partnerstvo pod vodstvom Občine Piran je sestavljeno iz Skupnosti Italijanov iz Pirana, Festivala Ljubljana, Konzervatorija Giuseppe Tartini iz Trsta, Univerze v Padovi in Sekretariata Srednjeevropske pobude. Cilj projekta je valorizacija kulturne dediščine velikega piranskega violinista in skladatelja Giuseppeja Tartinija na obmejnem in širšem območju.

Uredništvo

Povezane vsebine:

Odkrivanje sledi Giuseppeja Tartinija v Piranu