ZDRAVJE

Predavanje in praktični prikaz testiranja psihoaktivnih substanc

Koper, 5. september 2017
Obalna ekipa DrogArta vabi na predavanje in praktični prikaz testiranja psihoaktivnih substanc, ki bo v četrtek, 7. 9., ob 21.00 v INDE Koper.

Poslanstvo združenja DrogArt je zmanjševanju škodljivih posledic uporabe psihoaktivnih substanc. Junija je združenje vzpostavilo lokalno terensko ekipo za področje obale, v Kopru pa so v prostorih Pine odprli tudi info točko.

S prvim dogodkom v novem šolskem letu bodo opozorili na pogoste pojave neželenih primesi v psihoaktivnih snoveh, kupljenih na črnem trgu ali preko spleta, ki so lahko izredno nevarne. Poleg tega kupci nemalokrat tudi ugotovijo, da niso dobili snovi, ki naj bi jo kupili, posledica pa so drugačni učinki, tveganja in večja možnost zastrupitve ali predoziranja. V Drogartu poudarjajo, da je tveganja, ki jih prinaša uporaba neznanih snovi, možno zmanjšati z različnimi metodami testiranja, s katerimi dobimo podatke o sestavi snovi.

Na četrtkovem predavanju z naslovom “Testiranje psihoaktivnih substanc s praktičnim prikazom delovanja hitrih barvnih reagentov” bodo govorili o zgodovini testiranja, možnostih testiranja v Sloveniji ter dobrih praksah iz tujine ter o o sistemu za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi (EWS).

Po predavanju bodo udeleženci lahko tudi preizkusili testiranje s hitrimi barvnimi reagenti (Marquis, Mecke, Mandelin, Simons, Erlich), saj vsaka od substanc s posameznim reagentom reagira z nastankom specifične barve in specifičnim časom reakcije.

Barvne reagente bo možno tudi kupiti.

Predavanje in delavnica sodita v okvir projekta B.A.O.N.P.S.-“Be aware on night pleasure safety”.

 

NF