VREME

Pred nami je najbolj vroč teden tega poletja

Piran, 31. julij 2017
Slovenijo je danes po poročanju Agencije za okolje (Arso) zajel četrti vročinski val, ki bo predvidoma izrazitejši od minulih treh. Temperature bodo pogosto presegale 35 stopinj Celzija, zato je Agencija izdala tudi opozorilo za veliko toplotno obremenitev.

“Do konca tega tedna lahko na Primorskem pričakujemo temperature med 34 in 39 stopinj. Pri tem bo nekoliko manj vroče tik ob morju, najbolj pa na Goriškem in Vipavskem. Še naprej bo vladala suša, zato se bo nevarnost požarov v naravnem okolju še povečala, “ je povedal meteorolog Branko Gregorčič.

Vročina naj bi začela popuščati šele v nedeljo ali ponedeljek. Vse do takrat velja Arsovo opozorilo o toplotni obremenitvi, ki bo še posebej velika sredi in v drugi polovici tedna, ko bo zelo toplo tudi ponoči.

Visoke temperature negativno vplivajo na počutje in zdravje ljudi, zato ni odveč, če v tem času namenimo malo več pozornosti nekaterim aktivnostim.

“Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, odsvetujemo velike fizične napore na prostem. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Če je možno, pojdite v gozd, višje lege, ob vodo.  Domačim živalim zagotovite zadostno količino sveže vode in senco. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj ter poskrbite za zadostno kroženje zraka. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite. Nosite lahka in zračna oblačila iz naravnih materialov,” je izpostavil Gregorčič.

NF